Ingyenes a beutazás a Maldív-szigetekre

A Maldív-szigetek kormányzata december 28-án kihirdetett döntése eltörli a 15 méternél rövidebb bérelt vagy magánhajók belépési díját az ország felségvizeire.

Eredetileg minden vízi jármű köteles volt 5000 maldív rúfiát (körülbelül 93 ezer forint) fizetni, amit később lecsökkentettek 500, illetve 2000 rúfiára (akkor már meghúzták a 15 méteres határt), most pedig bekövetkezett az a törlés, amit Ibrahim Mohamed Solih elnök még 2018-as kampányában hirdetett meg. Mindkét lépést hosszas egyeztetések előzték meg, ezekben a helyi vámhatóság és a bevándorlási hivatal is részt vett. Következmény: aki 15 méternél rövidebb hajóval érkezik a térségbe, akár 180 napig maradhat úgy, hogy ezért nem kell külön díjat fizetnie (180 nap alatt pedig igen sok hűségpontot lehet gyűjteni).

A döntést a hajós túrázókat összefogó nemzetközi szervezetek, az egyéni utazók és a hajók bérbeadásával foglalkozó cégek egyaránt üdvözölték. Asadulla Mohamed, a Maldív-szigetek képviselője az Ocean Cruising Clubban elmondta, jelenleg 78 hajó szerepel azon a listájukon, ami a beutazásra várókat veszi számba, és a napokban ennek drasztikus bővülését várják.

Félig a fenti döntéssel párhuzamosan a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozásokon is módosítottak kicsit: a hatályos előírások szerint a Maldív-szigetekre érkező turistáknak 14 napot karanténba kell tölteniük, mielőtt meglátogathatnák bármelyik lakott szigetet. Mivel Thaiföldről 16 nap az út egy túrahajóval, aki onnan és azzal érkezik, annak csak egy negatív Covid-tesztet kell produkálnia, és már el is merülhet a helyi kultúrában.

(forrás: raajje.mv, fotók: radissonhotels.com; elysiacharters.com; worldexpeditions.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!