Ingyen horgászna? Ezeket a helyeket keresse

A víztérkód nélküli vizeken területi jegy nélkül lehet horgászni, de állami jegyre szükség van. Őshonos halat elhozni nem lehet, az inváziósakat pedig nem szabad visszaengedni.

A helyzet horgászati szempontból a „gazdátlannak tűnő” csatornákból több is található Csongrád-Csanád megyében. Ilyen a Hódtói csatorna, a Kopáncsi Kistiszai csatorna, Lúdvári, Pamuk éri és egyéb csatornák. Ezek egykor még halászati szövetkezeti kezelésben álltak, és beletartoztak a Tisza és mellékvizei kategóriába.

Azóta ezek a vizek kikerültek a nyilvántartott horgászvizek közül, így ezekre területi jegyet sem adnak ki, de természetesen itt haltelepítés sem folyik. Az ilyen jellegű – víztérkód nélküli – vizeken területi engedély nélkül, de megváltott állami horgászengedély (természetesen érvényes vizsga és igazolvány) birtokában lehet horgászni.

A halgazdálkodási törvény azonban kimondja, őshonos halat nem lehet elhozni, idegenhonost pedig visszaengedni tilos, így ezekből a csatornákból busa, ezüstkárász és törpeharcsa hozható el, a többi kifogott példányt vissza kell engedni. A szabályokat azért is érdemes betartani, mert a megyei halőrök, vadőrök, mezőőrök ezeken a vizeken is végezhetnek ellenőrzést, de akár a rendőrség is.

Fontos még megjegyezni, hogy Csongrád-Csanád megyében vannak olyan csatornák, amelyek egyesületi kezelésben állnak. Ilyen például a Kurcához tartozó Kórógy-ér és mellékágai, amelyeken csak az adott vízterületre szóló engedéllyel lehet horgászni.

Nemcsak Csongrád-Csanád megyében találhatók víztérkód nélküli vizek. Ha ilyen helyeken tervezünk horgászni, és nincs kellő információnk, keressük fel a területileg illetékes horgászszövetséget – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!