Indulnak a balatoni vízvédelmi projektek

2019. szeptember 23.
Címkék :

Négy uniós projektből 24 milliárd forint jut a Balaton víz- és partvédelmét szolgáló kutatásokra, valamint fejlesztésekre a következő években.

Az elsőként a várhatóan a jövő év közepén záruló 300 millió forintos projektben a klímaváltozás hatásait vizsgálják a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, élővilágára. Ennek részeként már elkészült a környezeti hatástanulmány, a Balaton nádgazdálkodási terve és a tó mederanyagának minőségi, mennyiségi felmérése. A tanulmány megállapításai alapján emelték meg a Balaton üzemeltetési vízszintmaximumát 120 centiméterre, és folyik a megemelt vízszinthez igazodó partvonal szabályozási tervének elkészítése is.

2017-ben indult, és várhatóan jövőre fejeződik be az az egymilliárd keretösszegű projekt, amelyben átfogó balatoni környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszert építenek ki. A legnagyobb projekt 2022 januárjában fejeződhet be, ez a tó levezetőrendszerének korszerűsítését: a Sió-zsilip átépítését és a Sió-csatorna vízeresztő képességének növelését eredményezi. A megemelt vízszinttel megtartott víztöbblet és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt is szükség van a balatoni vízeresztések hatékonyabbá, gyorsabbá, biztonságosabbá tételére. A projekt megvalósítását az EU 14,5 milliárd, a magyar állam pedig 4,4 milliárd forinttal finanszírozza, a kivitelezés októberben kezdődik.

A 2023 őszén záruló, 3,78 milliárd forintos projekt a Balaton vízminőségének megőrzésére, illetve javítására, a Balaton északi partján lévő nádas szűrőmezők állapotfelmérésével, fejlesztésével még előkészítés alatt áll – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!