Indulhat a szezon a Tisza-tónál

Az idén is két lépcsőben töltötték fel a Tisza-tavat. Április 20-án fejeződött be a második, így kezdődhet a szezon – amint megszűnnek a korlátozások.

A Tisza-tó nyári vízszint beállítását ezúttal is két lépcsőben végezték el. A tározó tavaszi feltöltésének első lépcsőjét a Tiszán levonuló árhullám apadó ágon történt megtartásával március 1-én befejezték (Kisköre-felső: 690±10 cm). Második lépcsőben a Tisza-tó vízszintjét a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztották, a többletvízkészlet növelése miatt, készülve a várható aszályos időszakra. A második feltöltés április 20-ra fejeződött be. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások betartásával vízre szállhatunk: bérelhetünk csónakot túravezetővel vagy éppen anélkül. És persze indul a nyaralóhajós szezon is!

A Tisza-tó vízszintje folyamatosan változik, mivel a tó alapvetően egy víztározó. Annak idején öt vízlépcső tervét fogalmazták meg: Csongrádnál, Kiskörénél, Tiszalöknél, Záhonynál és Vásárosnaménynál. Ezekből csak kettő valósult meg: a tiszalökit 1954-ben, a kisköreit 1973-ban adták át.

A Kiskörei Vízlépcső megépítésének elsődleges célja a mezőgazdasági vízellátás volt. A kiépített öntözőművekkel a jászsági, nagykunsági öntözőrendszereken keresztül a már meglévő, tiszafüredi öntözőrendszer biztonságosabb vízellátása volt a célja, ezzel biztosítva térség számára a jó minőségű és az aszályos időszakban is kellő mennyiségű vizet. Ahhoz, hogy legyen öntözővíz és vízkészlet, illetve vízi sportra és turizmusra megfelelő legyen a tározó, elengedhetetlen egy vízlépcső. Csak ennek segítségével lehet előállítani a duzzasztást, hogy megfelelő szintre emelkedjen a tó vize.

A nyári vízszint alkalmával a tározóban és a Tisza itteni szakaszában 248-270 millió köbméter víz van, ebből évi 148-170 millió hasznosítható – ezt megújuló vízkészletnek hívják. A nyári vízszint április végétől október végéig, esetleg november elejéig tart. Az őszi időszakban megkezdődik a leürítés, amely általában egy háromhetes időszak. Ilyenkor napi több millió köbméter víz leengedésével állítják át a tavat a téli vízszintre. Ez kétféle lehet. A magasabb, ami 1,20 méterrel alacsonyabb a nyárinál vagy alacsonyabb, ami 1,7 méterrel kisebb. Ha tavaszi árvíz érkezik, jóval hamarabb sikerül feltölteni a tavat, ilyenkor sok esetben méterekkel nagyobb a vízszint. A tavaszi árvizek gyakoribbak, de vannak ritkábban előfordulók is, mint pl. a nyári, a karácsonyi vagy a jeges árvíz – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!