Indulhat a kincsvadászat a Balti-tengeren?

Egy második világháborús német gőzhajó csaknem sértetlen állapotú roncsát találták meg lengyel búvárok a Balti-tengerben. A felfedezés segíthet megoldani egy több évtizedes rejtélyt.

A Karlsruhe hullámsírja 88 méter mélyen található, jó néhány kilométerre északra a lengyelországi Ustka partjaitól. A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

A Karlsruhét 1905-ben építették az északnyugat-németországi Bremerhavenben. A második világháború vége felé a gőzöst bevonták a Hannibal hadműveletbe, amelynek az volt a célja, hogy kimenekítsék a helyi német lakosságot, valamint a körbezárt hadosztályokat az egykori Kelet- és Nyugat-Poroszország, illetve Kurland területéről, amelyet a Vörös Hadsereg bekerítése fenyegetett.

A katonákat, vasúti munkásokat, csaknem 900 civilt, továbbá több száz tonna rakományt szállító gőzhajó egy konvojhoz csatlakozva haladt Németország felé, amikor 1945. április 13-án bombatámadás érte, és nagyjából három perc alatt elsüllyedt. A több mint ezer utasból mindössze 113-at sikerült megmenteni.

A Karlsruhe megtalálásának a jelentőségét növeli, hogy a felfedezők szerint segíthet megoldani a híres borostyánszoba több évtizedes rejtélyét. A világ nyolcadik csodájának is nevezett szoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából hurcolták el a nácik a második világháborúban, és azok azóta sem kerültek elő. Az elnevezését a pompás borostyán falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban.

A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyeknek a háború során nyoma veszett. Számos összeesküvés-elmélet kering a hollétükről, és többen – főként műkincsvadászok – kutattak utánuk, még a keletnémet titkosrendőrség, a Stasi is kereste.

A Baltictech búvárcsapat szerint a Karlsruhe is szállíthatta a borostyánszoba kincseit, a gőzhajó ugyanis Königsbergből indult útnak 1945-ben – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!