Indulhat a balatonfüredi kikötő építése

A szerződéskötéssel és a terült birtokba adásával újabb mérföldkőhöz érkezett a „Balatonfüredi Megállópont” megvalósítása, elindulhat a kikötőépítés.

„Régi álma valósul meg a Magyar Vitorlás Szövetségnek, mert évtizedek óta nincs valós otthona a szövetségnek. Ez azért is jelent problémát, mert a klubok tulajdonában lévő kikötők teljesen telítettek. Profitorientáltan működnek, minden szabad helyet értékesítenek, ezért ma már nagyon nehéz a Balatonnál akár csak egy sima túrázás alkalmával is bekötni” – értékelte a „Balatonfüredi Megállópont” projekt jelentőségét dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

„Nem beszélve arról, hogy a szövetségi versenyek idején a hajók többsége kénytelen a saját, anyakikötőjéből érkezni. Az új infrastruktúra hazai és nemzetközi események központja lehet, ahol évente több ezer fő ismerkedhet meg a sportágunkkal. Hatalmas előrelépést jelent a kikötő, a hozzá tartozó szárazföldi komplexummal a magyar vitorlássportnak azért is, mert végre lesz egy továbbképző központunk, ami olimpiai továbbképző centrumként is funkcionálhat. A kikötőhelyek hasznosítása mellett tanfolyamok, továbbképzések, edzőképzések, ifjúsági táborok szervezésére is alkalmas létesítmény épül, ami a fenntarthatóság, az eredményes működtetés szempontjából is fontos.
Ez nem csak a Magyar Vitorlás Szövetség telephelye lesz. A konzorciumnak tagja a balatonfüredi önkormányzat és a Magyar Kajak-kenu Szövetség is, igaz, az MVSZ 50 százalékos tulajdonos” – tette hozzá.

„A projekt megvalósításában mérföldkő, hogy végre megkezdődhetnek a kikötő kiviteli munkálatai. A vízi létesítmény a tervek szerint 2020 őszére készül el. Tekintettel az építőipari árak jelentős emelkedésére a rendelkezésre álló forrás nem tette lehetővé a parti infrastruktúra építésének megkezdését. A tervek szerint a parti létesítmény kivitelezése 2020 szeptemberén kezdődhet, a kikötőt a 2021-es szezonban vehetik birtokba a vitorlázók” – foglalta össze a legfontosabb információkat a beruházással kapcsolatban Holczhauser András főtitkár a hunsail.hu beszámolója szerint.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!