Indul az Eger-víz megmentése

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatont tápláló, mintegy 32 kilométer hosszú Eger-víz patak, amelynek vízhozama ijesztő mértékben csökken. A folyamat megállítása érdekében körvonalazódik egy térségi összefogás Márta István vezetésével.

A patak melletti tizenhárom település – Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Kisapáti, Szigliget – és a régióban lévő több civil szervezet is összefogott. Decemberben rendeztek ezzel kapcsolatban egy konferenciabeszélgetést Tapolcán, ahol a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet alapítója és elnöke, Márta István az Eger-víz patakművészeti őrség projektvezetőjeként tartott előadást az előttük álló feladatokról. Akkor elhangzott, hogy 2023 tavasza és ősze között Eger-víz napok címmel 13 különleges ökoművészeti szombatot rendeznek a falvakban és azok környékén. A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art-installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt. A falvak lakosságának bevonásával elindul a „pataktakarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok kezdődnek, a szervezők reményei szerint hagyományteremtő jelleggel.

Március 22-én országos sajtótájékoztatóval startol el az Eger-víz projekt, majd április 1-jén, szombaton délelőtt szemétszedéssel folytatódik a települések patak menti területein és vizes élőhelyein. Április 29-én rendezik meg az első Eger-víz napot Nagyvázsonyban. Április 24-én kezdődik a Híd – Tájművészeti Ösvény alkotótábor Kapolcson, harmincadikán pedig 11 képzőművész patak melletti alkotásainak avatása lesz Kapolcson, Vigántpetenden és Monostorapátiban.

A részletes programokról még folynak a tárgyalások a közreműködőkkel és a településekkel, illetve tervben van az iskolákkal való együttműködés, valamint az a vándorkiállítás is, amelyet régi, archív fotókból állítanának össze a Capa Központ segítségével – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!