Ilyen a világ legnagyobb hajóliftje

2017. február 2.
Címkék :

gatA Három-szurdok-gát Kína Hupej tartományában, a Jangce folyón épített vízerőmű. Névleges, beépített teljesítményét tekintve a világ legnagyobb erőműve, ám az éves energiatermelés szempontjából csak második az Itaipú-gát után.

A betonból és acélból épült gát 2335 méter hosszú, a gát felső szintje a tengerszint felett 185 méterrel fekszik. Az építkezéshez 27,2 millió köbméter betont használtak fel, amelynek nagy része a gát falába került. A betonba 463 ezer tonna acélt szereltek, és az építők körülbelül 102,6 millió köbméter földet mozgattak meg. A gát feletti víztározó 6,6 km hosszúságú és 1,12 km szélességű. Elkészültekor a víztározó 632 négyzetkilométer területet öntött el. A gát mellett két ötlépcsős hajózózsilip épült. A zsilipeket igénybe vevő hajók maximális tömege 10 ezer tonna.

hajolift-2

A hatalmas építménynél található a világ legnagyobb hajóliftje, amelynek köszönhetően jelentősen lerövidült a várakozási idő a gátnál áthaladó hajók számára. Az üzemeltető szerint ez a hajólift a maga nemében a legkifinomultabb szerkezet a világon. A felvonó, amelynek építésébe 2007 októberében kezdtek, 3000 tonnás vízi járművek emelésére képes. Úgy tervezték, hogy ha a gát feletti hajózási vízszint 30 métert, a gát alatti pedig 11,8 métert változik, akkor is üzemképes legyen. A zsilipelésnél korszerűbb megoldással a személyhajók és a kisebb teherhajók az eddig 3-4 óra helyett kevesebb mint egy óra technikai várakozásra kényszerülnek. A legnagyobb hajókamra 132 méter hosszú, 23 méter széles és 3,5 méter mély 0 írta az erdekesvilag.hu.

hajolift

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!