Így vágjunk neki a Kékszalagnak

2019. június 27.
Címkék :

A Kékszalagon nemcsak a profi versenyzők indulnak, hanem olyan csapatok is, amelyek évente csak egyszer, ezen a regattán szállnak vízre. Nekik lehetnek hasznosak az alábbi, a hunsail.hu által összeszedett tanácsok.

Mindenképpen nézzük át a kötélzetet, a sérült, elhasználódott köteleket cseréljük ki, vizsgáljuk végig a hajót. Ellenőrizzünk minden veretet, nem repedt vagy törött-e valamelyik! Nézzünk fel az árbócra: nem látunk-e sérülést valamelyik drótkötélen. A csigákat és mozgó alkatrészeket szintén ellenőrizni kell, hogy nem szorulnak-e. Próbáljuk ki a motort, bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelően működik, vizsgáljuk át a horgonyt, a horgonykötelet! Legyen velünk egy megfelelő hosszúságú vontatókötél, és vizsgáljuk át a vontatási pontokat. Feltétlenül nézzük át a navigációs fények működését, az akkumulátor legyen feltöltve, és egy pótakkumulátor sem árthat. Mindezek mellett vitorlák állapotát is ellenőrizzük.


A minimálisan előírt létszám kevés: a verseny az időjárástól függően sokáig tarthat, alvásra pedig mindenkinek szüksége lesz. Ezért rajtunk kívül legyen legalább két olyan ember a fedélzeten, akik jól ismerik a hajót és szükség esetén kormányosként is bevethetők.


Legalább két-három alkalommal vitorlázzunk együtt hosszabb időtartamot. Mindenki gyakorolja a saját feladatát, osszuk el a munkát, és gyakoroljuk, hogy veszélyhelyzetben mit kell tenni. Sokat segít, ha elindulunk egy versenyen is.


Ne az utolsó pillanatban essünk be a hajóba! A verseny alatt keveset tudunk aludni, ezért érdemes alaposan kipihenni magunkat, akár már kedden leérkezhetünk a hajóhoz. Így mindenre marad idő, a kisebb hibák kijavítására is.


Készüljünk fel a ruházatunkkal arra, hogy viharos szélben és esőben se fázzunk, nappal pedig meg tudjuk magunkat védeni a perzselő napsütés ellen. Jó idő esetén az átizzadt ruhákat napnyugtakor cseréljük szárazra. Nem maradhat otthon a magas faktorszámú napvédő krém, széles karimájú kalap, sapka, kesztyű, vízhatlan ruha és a többi fontos felszerelés sem.


Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű, lehetőleg könnyen felszívódó, gyorsan energiát adó ételeket. Rengeteg folyadékra lesz szükségünk, a legjobb, ha jó sok ásványvízzel vágunk neki a versenynek.


A kerülendő pályajelek GPS-pozícióit előzetesen rögzítsük a saját GPS-ünkben. Legyen nálunk tartalék GPS, tartalék elemek, illetve akkumulátorok. A hajón legyen az előírt létszámnak megfelelő mentőmellény, és azt nappal már elsőfokú viharjelzés és/vagy vízhatlan ruházat felvételkor vegyük fel, éjszaka pedig minden esetben viseljük.

A Balatonhelp alkalmazást érdemes előre letölteni az okostelefonokra. A vízimentők telefonszáma: +36 30 3 83 83 83. A VHF hajózási rádió segélykérő csatornája: 16-os (156,8 MHZ). A BalaTrönk rádiós rendszer segélykérő csatornái: 3E, 13. Érdemes megfontolni a Balatonhelp assistance megkötését.


Tartalékoljuk az energiáinkat a verseny végére. Tartsunk a mezőnnyel, a fontos pillanatokban koncentráljunk, de a hosszú, könnyen vitorlázható szakaszokon lazítsunk, engedjük át a kormányt másnak, hogy legyen energiánk a verseny végéig.
További részletek megtalálhatók ide kattintva.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!