Így utazunk jövőre

Az emberek jelenleg leginkább arra vágynak, hogy újra együtt lehessenek a családjukkal és a barátaikkal. Arra még egy ideig várni kell, hogy újra turisztikai céllal utazzunk, de néhány érdekes trend már most látszik a szállásfoglalási szokásokat illetően – derült ki az Airbnb felméréséből.

Míg a pandémia előtt jellemzően a szabadúszók és digitális nomádok számára volt opció, hogy szabadon válasszák meg munkahelyüket és a munkaidejüket, a járvány miatt általánossá vált home office új megvilágításba helyezte a munka és a munkahely fogalmát. A megkérdezettek szerint a távmunka és a digitális oktatás megváltoztatta a hagyományos nyaralási időszakokat, sőt egyre inkább elhomályosítják az utazás és a kötelezettségek teljesítése közötti határt.

A válaszadók 83 százaléka támogatja az áthelyezést a távmunka részeként, 25 százaléka pedig úgy gondolja, hogy képes lesz ott élni, ahol akar, és távolról dolgozni. Minden ötödik válaszadó átmenetileg vagy véglegesen áthelyezte élethelyzetét a világjárvány idején.

A home office mellett az otthoni vakáció kifejezés is új értelmet nyert. A staycation fogalma néhány éve robbant be a köztudatba, ami az angol stay (maradni) és vacation (vakáció) szavakból tevődik össze, arra utal, hogy nem kell az egész földet átszelő repülőútra költeni ahhoz, hogy az ember kikapcsolódjon, vagyis a helyben maradás is jelenthet feltöltődést.

Mindössze pár óra autózással csodás helyekre lehet eljutni az ország határain belül, de Budapesten is rengeteg izgalmas programmal meg lehet tölteni a hétvégét. A belföldi utazás 2021-ben is trend lesz, amit a megkérdezettek 62 százaléka alá is támasztott. Jövőre a várakozásoknak megfelelően a helyi úti célok lesznek a legnépszerűbbek.

Az emberekkel való közvetlen kapcsolat vágya a mindennapi élet alapvető részévé vált. A megkérdezettek 85 százaléka támogatja a végleges vagy ideiglenes költözést, amelynek fő célja a család közelsége. Ez a tendencia népszerűbbé vált a fiatalabb generációk körében: az 50 éven aluliak 61 százaléka nyitott a végleges költözésre, míg a válaszadók 47 százaléka inkább ideiglenesen döntene a költözés mellett azért, hogy szerettei közelében lehessen. A családdal való biztonságos találkozás egy másik módja, amikor az Airbnb rendszerén keresztül keresnek olyan otthont vagy szálláslehetőséget ahol hosszabb-rövidebb időre, de együtt lehetnek.
A körülmények ellenére az Airbnb felmérése szerint az utazás lehetősége minden eddiginél inspirálóbb: a válaszadók 36 százaléka elmondta, hogy rendszeresen álmodozik az utazásról, egy-egy út megtervezése pedig reménnyel tölti el őket – írta az igenyesferfi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!