Így utaznak a magyarok

2019. február 7.
Címkék :

Két-három hétre, autóval, belföldre és hotelben megszállva – ezt tervezik a legtöbben 2019-re is – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital év eleji kutatásából.


Tavaly a válaszadók 78 százaléka többször is utazott valahová. Ennél is nagyobb arányban utaztak többször egy évben a fővárosiak, közülük 82 százaléknak volt egynél több alkalma utazni. A legtöbben (82 százalék) maradtak az országhatárokon belül. A szomszédos országokba való utazást a válaszadók több mint fele engedhette meg magának, 44 százalék európai, de nem szomszédos országban járt. Amerika a 18–29 évesek, míg Afrika az 50 éven felüliek körében volt különösen népszerű a GKI Digital és a Bónusz Brigád adatai szerint.


Azt mondják, hogy a kikapcsolódáshoz legalább két hét kell, de az ideális 3 hét lenne, így lehet kiszakadni a munkából és valóban pihenni. Kevesen engedhetnek meg maguknak háromhetes nyaralásokat, a válaszadók negyede utazott egész évben összesen 21 napnál többet. A legtöbben (31 százalék) 1-2 hetet töltöttek pihenéssel. A kérdőív kitöltőinek 65 százaléka az idén többször is szeretne útra kelni. Ami a célpontokat illeti, a többség (66 százalék) olyan helyre akar menni, ahol még nem járt, de régóta a bakancslistáján van az adott hely. Vannak, akik pedig olyan helyre mennének, ahol már jártak, de visszavágynak oda. A 30–39 évesek még nagyobb arányban (62 százalék) mennének olyan helyre, ahol már jártak, a 18–29 évesek pedig inkább új helyre utaznának (76 százalék).


A Bónusz Brigád és a GKI Digital kutatásából az is kiderült, hogy tervei szerint a válaszadók 81 százaléka belföldön fog pihenni, ezzel párhuzamosan 58 százalék európai, nem szomszédos országba is tervez utazást. A válaszadók fele szomszédos országban fog pihenni. A városlátogatás, a wellness és a vízparti nyaralás továbbra is a három legnépszerűbb programelem – mindháromra egységesen 60 százalék körüli arányban voksoltak a válaszadók. A legnépszerűbb utazási forma továbbra is autóval útra kelni. Sokak számára ez biztosít kellő szabadságot, hiszen így nem kell menetrendekhez igazodni, reptereken várakozni, nem csak egy bőrönddel tudnak utazni. Nem csoda, hogy a legtöbben (73 százalék) autós útra készülnek, míg repülős útra 64 százalék vállalkozna.


Nem tűnnek népszerűnek az utazási irodák által teljes egészében megszervezett utak: a válaszadók 68 százaléka maga szervez mindent, önállóan keresgél programok és információk után, csupán minden negyedik ember bízza magát utazási irodára. Mivel a többség magának szervezi az utazását, így fórumokról, blogokról, internetes turisztikai oldalakról tájékozódik indulás előtt. De van 10 százalék, aki ennél lazábban utazik és helyben, spontánul dönt minden programjáról. Ami a célpontokat illeti, a válaszadók több mint fele oda menne, ahová jó ajánlatot kap, azaz nincs konkrét elképzelésük arról, hogy hol töltik majd a szabadságukat – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!