Így utazhatunk Horvátországba

A Horvátországba való beutazás eddig is érvényes négy feltétele április óta egy újabbal bővült.

Magyar állampolgárok Horvátországba való beutazásához szükséges feltételek:

1. A határátlépéstől számított 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR-teszt (PCR-teszt) vagy az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatása.

2. A Covid elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetén a másodikat, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.

3. A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi SARS-CoV-2 PCR-teszt (PCR-teszt) vagy az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a Covid-betegségen.

4. Házi karantén Horvátországba való beutazáskor, PCR- vagy antigén-gyorstesztelés lehetőségével, ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

5. Az, aki átesett a Covidon (a betegségen való átesettséget orvosi igazolással vagy pozitív PCR-teszttel, vagy EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszttel kell igazolni) és a védőoltások legalább első dózisát felvette, az oltás első dózisát követően 5 hónapig karanténmentesen és teszt nélkül beutazhat az országba.
A Horvátországba való beutazáshoz kizárólag az EU által elfogadott antigénalapú gyorstesztet fogadják el. Az EU által elfogadott antigénalapú gyorstesztek közös listája ezen a linken érhető el. (Az elfogadott antigénalapú gyorstesztek felsorolása a 8–11. oldalon szerepel.)

Az EnterCroatia platform új opcióval bővült: az online regisztráció alkalmával már a betegségen átesettségről/oltásról/negatív tesztről szóló igazolást is feltölthetjük a rendszerbe. Az előzetes EnterCroatia-regisztrációval, ha minden adatot helyesen adunk meg, felgyorsíthatjuk a határátlépést. Noha a regisztráció visszaigazolásával nem kapunk automatikusan zöld utat a beutazáshoz, jelentősen lerövidíthetjük a beléptetést Horvátországba. A beutazóknak továbbra is rendelkezniük kell tehát úti okmányokkal, valamint a kiindulási országtól/régiótól és a járványügyi helyzettől függően szükséges igazolásokkal: oltási igazolások vagy negatív Covid-teszt vagy a betegségen való átesettség igazolása (az elfogadott tesztek típusa szerint stb.)

Magyarország elismeri a Horvátországban végzett PCR-tesztet
A magyar kormány a Magyarországra való visszatéréskor elismeri a schengeni térség országaiban elvégzett PCR-tesztet. A Magyar Közlöny honlapján megjelent legújabb információ szerint ezt a rendelkezést Horvátországra is kiterjesztették. A rendelet május 2-án lépett érvénybe. Számos horvát szállodavállalat ajánlja fel a náluk megszálló vendégnek a PCR-tesztelés lehetőségét, erről közvetlenül a szálláshelynél célszerű tájékozódni.

Folyamatban van a horvát turisztikai dolgozók oltása, elsőbbséget élveznek azok az alkalmazottak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel. Horvátország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkezők biztonságos és jól felkészült turisztikai célpontként definiálják. A turisztikai dolgozók kiemelt oltása mellett egyre több olyan tesztállomást létesítenek, ahol a turisták tesztelését végzik, illetve a turisták antigéntesztelését is társfinanszírozzák.

A magyar állampolgárok karanténmentes hazatérése Magyarországra
A magyar kormány rendelete szerint megszűnt a hazautazást követő tíznapos karanténkötelezettség a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok számára, bármely országból is térnek haza.

A 2021. április 29-én kelt és ugyanaznap 23 órától hatályos rendelet szerint tehát nincs karanténkötelezettsége annak, aki a határátlépés során a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja.

(forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség, fotók: luxury-villas-in-croatia.com; findingalexx.com; privatevillasofcroatia.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!