Így lehet boldogabb és nyugodtabb a nyaralás

2024. június 20.
Címkék :

Hogyan készülünk mi magyarok a nyaralásra, mennyire vagyunk elővigyázatosak, és milyen stratégiákkal igyekszünk elérni a lehető legnyugalmasabb élményt?

Az egyik hazai biztosítási platform felmérését kitöltők 26 százaléka belföldre tervez idén utazni, nagyjából másfélszer ennyien (38 százalék) külföldre készülnek, 22 százalékuk pedig egyaránt tervezget belföldi és külföldi nyaralásokat is az idei szezonban. A válaszadók 14 százaléka azonban egyáltalán nem gondolkodi abban, hogy 2024-ben nyaralási céllal utazzon.

A nyaralásra való készülés nagyobb boldogságot jelent, mint maga a szabadságon töltött idő – ezt már több pszichológiai kutatás igazolta. Mráz Kata pszichológus szerint „a tervezgetés során az elménk részben már átéli az eseményt, ami pozitív érzelmeket vált ki belőlünk, emellett pedig fokozza az érdeklődést és az izgalmat. Így már a várakozás alatti tervezés és készülődés egyfajta boldogságforrássá válhat az életünkben, ami elősegíti a pozitív élmények teljesebb megélését, és az lehet az érzésünk, mintha a nyaralás részben már el is kezdődött volna.”

Az ezer ügyfélválasz alapján összeállított kutatási eredményből kiderül, hogy a válaszadók 28 százaléka több mint öt hónapon keresztül készül a nyaralásra, a kitöltők több mint fele pedig 2–5 hónappal az utazás kezdete előtt kezdi el tervezgetni a nyári szabadságát. Ez a stratégia segítheti a készülődés adta pozitív élmények minél komplexebb megélését.

Az előkészületek sora azonban a jó élmények megtervezésével nem ér véget, hiszen a lehetséges veszélyek felmérése is ide tartozik. A kutatás alapján a kitöltők 86 százaléka felkészült utazónak tartja magát, és 83 százalékuk meg is tesz mindent, hogy ne történhessen vele baj a nyaralás alatt. Míg bizonyos negatív események (napégés, megbetegedés, járatkésés) bekövetkeztét gyakorinak tartjuk, az emberben van egy biztonságérzet, ami miatt azt gondolja, hogy balesetek csak másokkal történhetnek meg.

Ezt támasztja alá, hogy a járatkésést gyakoribbnak találják (38 százalék), mint amennyire tartanak tőle (31 százalék), és ugyanez igaz a megbetegedésre (40 százalék tartja gyakorinak, 31 százalék tart tőle). Az elővigyázatosság fontos az előkészületek és a nyaralás ideje alatt is, hogy a jó élményeket ne árnyékolja be semmi. Váratlan események bármikor bekövetkezhetnek, de a nyugodt pihenéshez szükséges a kontroll érzete is, ezért szeretünk élni olyan praktikákkal, amelyek hozzájárulnak a biztonságérzetünk növeléséhez. Klasszikus példája ennek a strandon alkalmazott „lopásgátló törülköző” használata, amikor otthagyott dolgainkat letakarjuk. A megkérdezettek 64 százaléka beveti ezt az eszközt annak érdekében, hogy nyugodtabban élvezhesse a lubickolást.

A nyaralás alatt bekövetkező betegségek ellen a válaszadók 78 százaléka otthonról viszi az ismert gyógyszereket. Repülős utazáskor a feladott poggyászt a kitöltők több mint a fele lakatolja le – írta a turizmus.com.

fotók: guideposts.org, toppermotellax.com, onmanorama.com, sebastus.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!