Így készüljünk fel a Kékszalagra

A Kékszalag a vitorlázók nagy erőpróbája, amelyen olyan csapatok is, amelyek évente csak egyszer, ezen a regattán vesznek részt. Nekik segítenek a hunsail.hu által összeállított tanácsok, hogy valódi élmény legyen a verseny.

Készítsük fel a hajót
Nézzük át a kötélzetet, a sérült, elhasználódott köteleket cseréljük ki. Menjünk végig a hajón, és minden csavart húzzunk meg, vizsgáljunk meg minden veretet, nem repedt vagy törött-e valamelyik. Nézzünk fel az árbócra, hogy nem látunk-e sérülést valamelyik drótkötélen. A csigákat és a mozgó alkatrészeket szintén ellenőrizni kell, hogy nem szorulnak-e. Ha igen, meg kell őket olajozni, zsírozni, de néhány esetben megoldás jelenthet, ha csak vízzel lemossuk. Ellenőrizzük a motort, vizsgáljuk át a horgonyt, a horgonykötelet! Legyen velünk egy megfelelő hosszúságú vontatókötél, és vizsgáljuk át a vontatási pontokat. Feltétlenül nézzük át a navigációs fények működését, az akkumulátor legyen feltöltve, valamint egy pótakkumulátor sem árt. A vitorlák állapotát is ellenőrizzük, ha szükséges, javíttassuk!

Válasszunk megfelelő legénységet
Fontos, hogy olyan csapat legyen a hajón, amely akkor is képes a biztonságos vitorlázásra, ha egy kulcsember fáradt vagy rosszullét miatt kiesne. A minimálisan előírt létszám kevés: a Balatonfüredre vitorlázás az időjárástól függően sokáig tarthat, alvásra pedig mindenkinek szüksége lesz. Ezért rajtunk kívül legyen legalább két olyan ember a fedélzeten, akik jól ismerik a hajót és szükség esetén kormányosként is bevethetők.


Gyakoroljunk
Ha megvan a legénység, legalább két-három alkalommal vitorlázzunk együtt hosszabb időtartamot. Mindenki gyakorolja a saját feladatát, osszuk el a munkát, és gyakoroljuk, hogy veszélyhelyzetben – például ha egy csapattag vízbe esik – mit kell tenni. Ha lehet, induljunk egy versenyen is: jó lehetőség erre a Kékszalagot megelőző Fehér Szalag vagy a Horváth Boldizsár Emlékverseny.


Pihenjük ki magunkat a verseny előtt
A rajt csütörtökön van, aki szerda délután érkezik, annak még hátralesz a nevezés, az autózás Balatonfüredre, a hajó bepakolása és mindezek utána hajnali kelés, hogy elérjék a rajtot. A verseny alatt keveset tudunk aludni, ezért érdemes alaposan kipihenni magunkat, s akár már kedden leérkeznünk a hajóhoz.


Készüljünk fel mindenféle időjárásra
A vízen akár 37-38 fok is lehet, hajnalban viszont még szélcsendben is didereghetünk. Ezért készüljünk fel ruházatunkkal arra, hogy viharos szélben és esőben se fázzunk, nappal pedig meg tudjuk magunkat védeni a perzselő napsütéstől. Jó idő esetén az átizzadt ruhákat napnyugtakor cseréljük szárazra. Nem maradhat otthon a magas faktorszámú napvédő krém, a széles karimájú kalap, a sapka, a kesztyű, a vízhatlan ruha és a többi fontos felszerelés sem.


Sok folyadék, megfelelő ételek
Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű, lehetőleg könnyen felszívódó, gyorsan energiát adó ételeket. Rengeteg folyadékra lesz szükségünk, a legjobb, ha jó sok ásványvízzel vágunk neki a versenynek.


Navigáció és biztonság
A Kékszalag versenyutasítása tartalmazza a kerülendő pályajelek GPS-pozícióit. Ezt mindenképpen már előzetesen tápláljuk be GPS-készülékünkbe, mert folyamatosan tájékoztat majd arról, hogy hol tartunk a versenyen, és éjszaka vagy rossz látási viszonyok esetén sem fogunk rossz irányba hajózni.
Legyen nálunk tartalék GPS, tartalék elemek, illetve akkumulátorok, mert a telefonok vagy más műszerek sok áramot fogyasztanak, és hamar lemerülnek. A hajón legyen az előírt létszámnak megfelelő mentőmellény, és azt nappal már elsőfokú viharjelzés és/vagy vízhatlan ruházat felvételkor vegyük fel, éjszaka pedig minden esetben viseljük. Figyeljünk másokra, figyeljünk magunkra, és időben kerüljük el a veszélyhelyzeteket, más hajók túlzott közelségét. A mobiltelefonokat a versenyen teljes ideje alatt vízhatlan tokban használjuk.


Figyeljük az időjárás-előrejelzést
Az okostelefonokon, vagy más eszközökön a változásokat is nyomon lehet követni – figyeljünk és készüljünk fel az esetleges zivatarokra, erősödő szélre vagy éppen a tartós szélcsendre.


Készüljünk fel a vészhelyzetekre
Az ingyenes Balatonhelp alkalmazást érdemes előre letölteni az okostelefonokra, így egy gombnyomással elindítható a segélykérés, ha baj van. A vízi mentők telefonszáma 0630/3-83-83-83, a VHF hajózási rádió segélykérő csatornája 16-os (156,8 MHZ), a BalaTrönk rádiós rendszer segélykérő csatornái: 3E, 13.
Érdemes megfontolni a Balatonhelp assistance megkötését, hogy ha technikai mentésre kerül a sor, spórolhassunk a költségeken. MVSZ-tagoknak 20 százalék kedvezmény jár.


Kulcsfontosságú a nyugalom
A Kékszalag hosszú verseny, tartalékoljuk az energiáinkat a végére. Nagyon sokan már a kenesei bójához érve elfáradnak, pedig a verseny sokszor Keszthelyről visszafelé, a Balaton nyugati medencéjének közepén dől el. Tartsunk a mezőnnyel, a fontos pillanatokban koncentráljunk, de a hosszú, könnyen vitorlázható szakaszokon lazítsunk, engedjük át a kormányt másnak, hogy legyen energiánk a végéig.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!