Így fejleszd a szabályismeretedet

A vitorlássportnak bonyolult szabályrendszere van. Abban viszont nagyon hasonlít az egyszerűbb sportágakra is, hogy a résztvevők csak akkor érzik jól magukat a versenyeken, ha azokat a sport szabályainak megfelelően, mindenki számára egyenlő feltételek mentén bonyolítják le. Ennek érdekében fontos a versenyzők általános tájékozottsága is, amely hozzájárul az egymással szembeni konfliktusok hatékony rendezéséhez is. A két szezon közötti holtidőszak kiváló alkalom lehet arra, hogy a szabályismeretünket fejlesszük, ehhez szeretnék röviden segítséget nyújtani.


Olvass, tájékozódj
Ha a tanulás igényét erős belső motiváció váltja ki, első lépésként az olvasást, internetes böngészést, videók elemzése javasolt. Alapvető forrás a téma bibliáját, A vitorlázás versenyszabályai, amely kevésbé szemléletes. A versenyszabályok hivatalos értelmezései a World Sailing esetkönyvében találhatók meg, ahol analitikus példákat találunk a szabályok alkalmazására. Versenyzőknek azonban sokkal inkább ajánlhatók az ennél sokkal élvezhetőbb és beszédesebb tankönyvek, mint például Bryan Willis nemzetközi versenybíró könnyen olvasható, rendkívül gyakorlatias könyve.


Tanulj másoktól
A tél folyamán is bőségesen elérhetők azok a szakmai programok, ahol megalapozható vagy bővíthető a szabályismereti tudás. Magam is rendszeresen tartok előadásokat, konzultációkat, amelyeket rendszerint egyedi igényekre (tudásszint, témák, résztvevők) szabok. A sok érdeklődőt vonzó előadások jó alkalmat nyújtanak az ismeretterjesztésre, az egyesületek versenyzői vagy nagyhajós versenyzőcsapatok részére szervezett konzultációk pedig inkább a részletekbe menő kétirányú kommunikációt segítik.


Gyűjts tapasztalatot
Az új szezon előtt játszani kell az ismeretanyaggal ahhoz, hogy ügyesen kombinálva, komplex problémák megoldásától se riadj vissza. Egy-egy nehézség jól rámutat majd, hogy hol kell tovább mélyíteni a tudást, ami még időszerűen pótolható az első versenyig, hogy ott magabiztosan állhass rajthoz.


Használd a tudást és oszd meg másokkal
Edzésen és versenyen is alkalmazd úgy a versenyszabályokat, hogy az támogassa a taktikádat. Az egymás között feloldhatatlan konfliktusokhoz kérd az óvási bizottságok segítségét, a tapasztalatokról pedig beszélgess rendszeresen edződdel, csapattársaiddal vagy akár ellenfeleiddel. Ne feledd, minél képzettebb a mezőny, annál nagyobb kihívás és érdem nyerni.

Böröcz Bence/Jurylife.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!