Így alakítja át a koronavírus az utazási szokásokat

Iparági szereplők véleménye arról, hogyan változnak a következő években a hotelek, a repülőjáratok, a repülőterek, sőt a poggyászok. Mert a koronavírus-járvány után is lesz élet. Meg utazás.

Európa újragondolva
Valószínűleg csökken a fővárosok vonzereje, a figyelem inkább a kevésbé zsúfolt városok felé fordul, felkapottá válhatnak olyan helyek, mint Lyon vagy Hamburg, illetve a kevesek által lakott kisebb szigetek, mint a németországi Sylt.

Alaszka
A lehetséges további „lezárások” felgyorsítják azt a vágyat, hogy az emberek kipipálják a bakancslistájuk tételeit. És Alaszka sokaknál szerepel előkelő helyen.

Különleges ételek
Itt nem pusztán a táplálékról van szó, számít az is, hogy a hely, ahol fellelhető, mennyire nehezen közelíthető meg. Ékes példája ennek a Skócia és Izland között fekvő Feröer-szigetek, ahol a konyhaművészet a tenger gyümölcseire, tejtermékekre és évelő gumós növényekre alapoz.

Bejelentkezés egy szempillantással
Szó szerint, mert nagy esély van rá, hogy 10 év múlva az ember arca lesz a repülőjegye (is). Amint a kamerarendszerekbe beszerelnek egy biometrikus azonosító szoftvert, a jegy-, biztonsági és egészségügyi ellenőrzés pillanatok műve lesz, lényegében lassítás nélkül lehet áthaladni a kapukon.

Fizetünk a higiéniáért
Aki az átlagosnál jobban retteg a betegségektől, kérheti a „Higiénikus osztály” opciót. A repülőgép ezen szekciójában még magasabb lesz a tisztasági standard, gyakrabb a fertőtlenítés, rendszeres a légfrissítés.

A sarkvidék
Ahogy az óceánjárók újra elkezdenek menetrendszerűen járni, új úti célokat kínálnak majd az utasaiknak. Például az Északnyugati átjárót, ahol jegesmedvéket és egyéb sarkvidéki élőlényeket lehet szemügyre venni – most még.

Tematikus városnézés
Ilyeneket már most is kínálnak a világ számos nagyvárosában, várható, hogy a jövőben ezek népszerűsége fokozódik. Kis létszámúak a csoportok, általuk jobban megismerhetők a különféle szubkultúrák és gondolkodásra késztetik az embereket.

Robotok
A szállodák szellős helyekké válnak, a mesterséges intelligencia nyer teret, a személyzet és a nehezen takarítható eszközök jó része eltűnik. Több lesz a kávéautomata és a minibár, a robotok pedig hajnali kettőkor takarítják majd a folyosókat – csendesen és láthatatlanul.

Poggyász pórázon
Persze csak virtuálison, de jó esély van rá, hogy a bőröndöket és a felhasználó mobiltelefonját összeköti majd valamilyen alkalmazás, minimálisra csökkentve az elvesztés esélyét.

Szafari
Népszerűvé válhatnak azok az afrikai országok, ahol a kormányzat hangsúlyt helyez a természeti értékek megőrzésére. Benin a Pendjari és a W Nemzeti Parkban főleg az elefántokra és oroszlánokra koncentrál, míg Malawi az orrszarvúakra és leopárdokra.

(forrás: wsj.com, fotók: contexttravel.com; luxus-liegenschaften.de; letsgetlost.no; britannica.com; happydaystravelblog.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!