Ideális volt az idei szúnyoghelyzet a Balatonnál

2023. november 21.
Címkék :

A csapadékos időjárási viszonyokat is figyelembe véve a szúnyoggyérítések elfogadható állapotot tartottak fenn az idei szezonban a Balatonnál.

A szúnyoggyérítési kivitelezési munkákra 2019-ben kiírt közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződés a kivitelező céggel (Corax-Bioner Zrt.) 2023 tavaszán lejárt. A térségben elvégzendő szúnyoggyérítési munkákra kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, így a munkák akadálytalanul folytatódhattak az újra nyertes Corax-Bioner Zrt. bevonásával. A közbeszerzés alapján 12 hónapra kötött a Balatoni Szövetség szerződést a kivitelezővel, amely további három alkalommal egy-egy évvel meghosszabbítható.

A szakértői munkákra a szerződést – amely az éves monitoringozást és a szúnyoglárva-tenyészőhely térképeinek aktualizálását foglalja magában – két évre megkötötte a BSZ a Pannónia Központ Kft.-vel.
Az idén az első biológiai gyérítésre már márciusban szükség volt a szokatlanul csapadékos és enyhe időjárás miatt. A munkát 1500 hektáros területen légi úton végezték el, március 29-én.

A második biológia gyérítésre, amely a Balatoni Szövetség szervezésében zajlott április 27-én, 1100 hektáros területen került sor.

A szövetség finanszírozásában lezajlott utolsó gyérítés a július 25–28. közötti időszakban kémiai módszerrel történt.

Az idei év szokatlanul csapadékos időjárása kihívás elé állította a szakértői és kivitelezői csapatot, hiszen a sok csapadék miatt a szúnyogok jól szaporodtak, ugyanakkor az esős idő sokszor nem tette lehetővé az ideális időpontban történő beavatkozást – írta a hirbalaton.hu.

fotók: infostart.hu, toretro.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!