Ide kell utaznia, ha jót akar enni

2019. február 21.
Címkék :

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj alapítói a nemzetközi gasztronómiai színtér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat. Az elismerést nem séfek vagy étteremtesztelők alapították, hanem egy a világ 30 országában jelenlévő médiacég, az IMG.


A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem. A csúcsdíj természetesen a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb étterem mellett a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját. Az étterem egyszerre 20 vendéget képes fogadni és honlapja minimális információt tartalmaz. A 38 éves Kobus van der Merwe séf vezette konyhája erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez. Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül” tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül, ami a világ topéttermeihez képest aprópénznek számít.


Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni, szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlenül klasszikus konyhájáért kapott elismerést – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!