I, mint benyomás – méghozzá kellemes: Elan I43

Az Elan Yachts Impression sorozatát mindig is úgy tervezték meg, hogy mindig maximális kényelmet biztosítson utasai számára. Most sincs másképp.

Az Elan I43 fedélzetén a kikapcsolódás nem csak horgonyon állva, de menet közben is garantált, lévén abszolút prioritást élvez: óriási terek, több napozófelület, külső grill és hűtőszekrény a kokpitban. Az opciós listán pedig olyan tételek szerepelnek, mint a mikrohullámú sütő és a kávéfőző. A külső tervezésért felelős Humphreys Yacht Design és a belsőt megrajzoló Pininfarina cég igencsak kitettek magukért.

Praktikus külső
Az akár 10 fő befogadására alkalmas kokpit gondoskodik róla, hogy mindenki jól érezze magát a fedélzeten. Az opcionális, moduláris asztal két napozóággyá alakítható, lehetővé téve a pihenést és a napozást is. Elegáns kialakítású konzolokon pihennek nemcsak a kormánykerekek, de a kilenccolos kijelzővel ellátott műszerek és minden egyéb, amire a biztonságos navigációhoz szükség van.

Rengeteg a tároló, a mentőtutaj például úgy rejthető el, hogy meg sem érezzük, amikor egyéb felszereléseinknek helyet keresünk. Ráadásul a tathoz épített két kokpitláda egyúttal megnövelt felületű ülőhelyek is, miközben alattuk megbújik a grillsütő és a hűtőszekrény.

Alapfelszerelésként az Elan I43 kis fürdőplatformmal szerelt, ám ez igény esetén nagy platformra cserélhető, aminek nem csak a plusz fekvőfelület a hozománya, hanem a zártabb kokpit is. Ugyanígy, ami a vitorláknál alapfelszereltségben önváltós fock, az opcionálisan a lényegesen nagyobb génua.

A fedélzetet szintetikus vagy valódi teakfa fedheti, attól függően, hogy a leendő tulajdonosnak mihez van kedve. A kabintetőt sok helyen nagy, süllyesztett nyílászárók darabolják, hogy a fény és a friss levegő könnyen betölthesse a belső teret.

Elegáns belső
A belső tér tölgy bútorlapjai stílusos kontrasztban állnak a szürke tárolószekrényekkel. Figyelmes plusz, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett felületek tömör tölgy borítást kapnak a tartósság érdekében. Elődeihez képest az Elan I43 szélesebb, így sokkal több helyet kínál, pláne, hogy a mára szinte védjeggyé vált emelt kajüttető továbbra is megvan, feladva a leckét a konkurenciának.

A leendő vevő három- vagy négykabinos kivitelben gondolkodhat, előbbi tágas, külön zuhanyzós fürdőszobával készül, míg a négykabinos változatnál az egyik lakrész emeletes ággyal hívogatja a gyerekeket.

A szalonban az egész legénység kényelmesen elfér az óriási asztal körül – amely egyébként hasonlóan óriási ággyá alakítható. Oldalra épített a konyha, melynek igen hosszú a pultja, háromrózsás főzőlapja alatt sütő, kicsit arrébb hűtő található. A sütő környékét könnyen tisztítható panelek védik, a szellőzést külön erre a célra kialakított nyílás biztosítja.

Kialakítás és dizájn
A hajótestet és a vitorlázatot úgy tervezték meg, hogy kis létszámú legénység is könnyedén boldoguljon az irányítással. Az építés során alkalmazott VAIL (vákuum-asszisztált infúziós laminálás) technológia hihetetlenül biztonságos eljárás, eredménye könnyű, merev és tökéletlenségek nélküli hajótest. A vinil-észter külső réteggel megfejelve ozmózis-ellenállóvá teszi a vitorlást. A fedélzet szintén VAIL technológiával készült, ami növeli a jacht tartósságát, sőt, az építési technológiai folyamat biztonságosabb a dolgozók és a környezet számára, mivel védi a dolgozókat a vegyi anyagoktól és csökkenti a hulladék mennyiségét.

Az Elan Impression 43 hivatalos gyári bemutatója:

YouTube video

(fotók és forrás: Elan Yachts)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!