Húsvétkor már mindenki utazna

Nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. Az adatok szerint a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is.

Ahogy közeledik a húsvét, úgy emelkedik a leadott foglalások száma. Januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33 százalékos növekedést mutat. Májusra eddig 625 ezer vendégéjszaka realizálódott az NTAK-ban, ez 11 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban, a foglalások száma napról napra emelkedik. Áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel az NTAK-ban, ennek 34 százaléka a tavaszi szünetre érkezett, tavaly áprilisban 304 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken.

Az utazási kedv élénkítéséhez hozzájárul a SZÉP Kártya, amelyre tavaly közel 20 százalékkal többet utaltak a munkaadók, köszönhetően a kedvezményeknek. Év végére a feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a turisztikai szolgáltatók erős forgalomra készülnek.

A tavalyi trendeket figyelembe véve látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat. A szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, a fürdők és a turisztikai attrakciók készen állnak a járványügyi előírásoknak megfelelő nyitásra, a vendégek biztonságos fogadására, ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Covid–19 kézikönyve is a támogatja a szolgáltatókat. Az MTÜ bízik abban, hogy a turizmus biztonságos keretek között hamarosan újraindul, ám a nyitás továbbra is az átoltottság függvénye – olvasható az MTÜ oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!