Horvátország és az euró: így válthatjuk be megmaradt kunánkat

Horvátországban az év elejétől már euróban lehet fizetni, ám a magyarok többségénél még lehetnek megmaradt kunabankjegyek és kunaérmék.

Január 1. fontos dátum volt a horvátok életében a schengeni övezethez történő csatlakozás és az euró bevezetése miatt. Nagyon sok magyart érint ez, mert mostantól nincs ellenőrzés a magyar–horvát határon, viszont sokaknál ott lapulnak még a tavalyi vagy korábbi nyaralásokra beváltott, de megmaradt kunabankjegyek és kunaérmék.

A horvátországi utazás előtt jó tudni Magyarországon már nem váltják át a bankok a kunát euróra, így akinek maradt régi horvát pénze, annak Horvátországba kell utaznia vele. Egy eurót 7,5345 kunáért váltanak be euróra. Az ország ATM-eit nagyrészt átállították eurósra, már január 1-jén is az automaták 70 százaléka csak eurót adott ki. A kétféle pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, vagyis a boltokban addig lehet fizetni a megmaradt kunákkal. A vásárlók visszajáróként azonban már eurót kapnak.

Az ezt követően megmaradt kunákat az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 2023. december 31-ig csak a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és euróérmére. Tranzakciónként 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusztérítést kérhetnek.

Aki az idén nem utazik Horvátországba, viszont maradt kunája, 2024-től már csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja be a megmaradt pénzét. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a jegybank, az érméket 2025. december 31-ig cseréli be. Az átváltható összeg ügyfelenként és tranzakcióként legfeljebb napi 8000 kuna lehet – írta a bank360.hu.

fotók: notafilia-kp.com, thedubrovniktimes.com, eivanec.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!