Hol érdemes elkezdeni a szörfözést?

DSC_0044A megfelelő helyszín megválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni egyszerre, amelyek a biztonság és a hatékony tanulás miatt fontosak. Van néhány alapszabály, amely fontossági sorrendben megelőzi a többi szempontot.

A legelső a szélirány, mivel ha nem a part irányába fúj a szél, akkor kezdő szinten nem tudunk visszaszörfözni a partra. Ha pedig felerősödik a szél, akkor úszva is nehéz visszajönni. Így a két, szörfözés szempontjából megfelelő szélirány a part felé, illetve a parttal párhuzamos, valamint a kettő közötti sréhen part felé fújó szél. Ez utóbbi a legjobb.

surf-lesson-beginner-beach-4

A következő szempont a vízmélység. A sokáig sekély víz nagyon megkönnyíti a szörftanulást. Mély vízben is meg lehet tanulni, csak ahhoz több idő kell.

DSCF1095

A másik szempont a vízfelület. Sík vízen könnyebb megtanulni szörfözni. A part felé fújó szél hullámokat eredményez, így a sík vízen tanulásra csak ritkán van lehetőségünk, amikor oldalirányból fúj a szél. Teljesen sík víz csak befelé fújó szélben alakul ki, ami nem igazán megfelelő a szörftanuláshoz.

_mg_0600

Egy tanuló-szörffelszerelésen nagyjából 10-15 órát kell ahhoz eltölteni, hogy olyan alapszintre jussunk, amikor már egy kategóriával feljebbi felszerelést is vásárolhatunk magunknak. Ezért egy olyan helyen érdemes ezt a sportot elkezdeni, ahol a teljesen kezdő felszereléseket kedvező áron kibérelhetjük, hiszen a tanulószörfök bérlése olcsó. Ezt követően pedig vagy szezonbérletet vásárolunk, vagy pedig saját szörffelszerelést veszünk és tárolási helyet bérlünk hozzá. A harmadik lehetőség pedig a szörf kocsival szállítása. Ez nem a legkényelmesebb, de a legolcsóbb megoldás.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!