Hol együnk Rogačon és környékén?

2016. július 22.
Címkék :

Solta2Rogač kikötője Šolta szigetének északi partján fekszik, a földdarab egyetlen olyan helye, ahol meg tud állni a komp, vagyis fontos kapcsolati pont a kontinenshez. Ehhez képest meglepő, de csak egy (na jó, kettő) rendes étterem van arrafelé.

Ötven méterre a marinától található a Pasarela pizzéria-étterem, az első (és majdnem az egyetlen) lehetőség, ha normális ételre vágyunk. Így aztán elég sokszor tele van, egyszerűen nem fér be mindenki, aki oda vágyik.
Solta-lovely-under-the-tree

Rogač egyébként annak idején azért jött létre, hogy kikötőül szolgáljon a dombtetőn trónoló Grohote – a sziget legnagyobb és legfejlettebb városa – számára. És egészen odáig el kell menned, ha a címben feltett kérdésre választ akarsz találni. Nagyon ne ijedj meg a dologtól, mert a táv csak egy kilométer. A múltban Grohote afféle fővárosként szolgált, lévén a települést körülölelő mezőkön emberemlékezet óta szőlő- és olívatermesztés folyt. Amit megtermeltek, azt aztán egy az egyben szállították is Splitbe – Rogač érintésével. Mára maradtak az építészeti emlékek és a régimódi földművelésből fakadó hangulat.

Solta3

Ebédhez-vacsorához a Momčin dvor konobát ajánljuk, ahol nem variálják túl sem az étlapot, sem a fogásokat, de amit kínálnak, az felettébb ízletes. A tulajdonosok eltökéltek, hogy tartják magukat a hagyományokhoz, így olyan ételekre számítsunk, amiket az egész nap a mezőn dolgozó földműves fogyasztana kimerítő napja végeztével. Bár nem a tenger gyümölcseiből készül, de helyi fogásnak számít a főtt borjú házi gnocchival vagy épp a számtalan formában kínált bárányhús, és persze a tintahalas rizottó sem okoz csalódást senkinek. A borkínálat véges, mert a stáb nem hajlandó palackozott bort vásárolni, azt árulják, amit ők állítanak elő, ezt Dobričić néven találod az étlapon.
Solta

Mindennek komoly romantikus felhangot ad a terasz fölé boruló citromfa és a három szőlőtőke, melyek ágai egymásba gabalyodva alkotnak természetes tetőt. Mondjuk még egyszer: mindössze egy kilométerre a hajódtól…
Solta4

Forrás: http://www.sailingeurope.com/blog/where-to-eat-in-rogac-solta

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!