Hogyan vágjunk neki a Kékszalagnak? 4. rész – Nevezés

2018. július 16.
Címkék :

Közeledik az 50. Kékszalag Erste nagydíj. Július 26. még messzinek tűnik, de ha valaki nem szokott versenyre, pláne Kékszalagra járni, akkor jobb, ha rögvest belekezd az ügyintézésbe, felkészülésbe. Sokakat vonz a tókerülő, pláne a jubileumi regatta, ugyanakkor elriaszt a sokféle feltétel. Tanácsainkkal ehhez nyújtunk segítséget.

Sorozatunk eddigi részeiben végigvettük a sportegyesületi tagság, a sportorvosi engedély, a hajóregisztráció kérdéseit, most nézzük a nevezést. Ez elvileg a felkészülés utolsó témája lenne, de mivel lehet online nevezni a VIHAR rendszeren keresztül, illetve van előnevezés is, ezért nem hagytuk a végére. A VIHAR rendszeren keresztül jelentkezni a Kékszalagra elég egyszerű, automatikusan kapunk belépési kódot, amint az egyesületünk feltöltötte a versenyengedélyünket. Fontos, hogy jó e-mail címet adjunk meg! Lénygében mindent lehet itt intézni, sőt fizetni is. Az online intézésnél is el kell mennünk valamelyik helyszínre, hogy átvegyük a nevezési csomagot a rajtszámmal, de a sorban állás megúszható.

A nevezéshez kell a hajónk érvényes hajólevele és biztosítás is. Ezt a budapesti és a füredi nevezésnél helyben is meg lehet kötni, csak a verseny idejére, kb. 8-10 ezer forint hajótípustól függően. Ha akarunk az évben több versenyen is indulni, akkor érdemes éves biztosítást kötni, Magyarországon jelenleg öt cég foglalkozik hajóbiztosítással. Az egész éves felelősségbiztosítás díja az eseti szerződéshez képest csak 2,5-3-szoros. A neten találhatunk hajóbiztosítás-kalkulátort. Ehhez egyébként még érdemes hozzávenni a Balatonhep szolgáltatást. Ez nem kötelező, de egy hétre 3650 forint és jól jöhet, ha baj van.

Budapest vagy Füred?
Ha nem online nevezünk, akkor a legjobb a budapesti nevezés július 18-án 12 és 20 óra között a Sportok Házában az Istvánmezei úton. Itt általában sokkal gyorsabb a menet, mint ha a verseny előtt Füredre mennénk. Általános tapasztalat, hogy a verseny előtti napot jobb nem rohangálással, ügyintézéssel, sorban állással tölteni. Fontosabb a hajó alapos átnézése, a pihenés, egy kiadós alvás, hisz hosszú versenyre készülünk.


Persze ha nincs más lehetőség, akkor Füreden is el lehet mindent intézni, 11 és 22 között az Anna Grand Hotelben, csak ne a nevezés végére essünk be, mivel sokan lesznek és sokat kell várni. Jómagam, ha ott nevezek, már a kezdés előtt fél órával ott szoktam lenni, a hely egyébként gyönyörű, nem büntetés várakozni. A nevezési díj az idén 11 ezer Ft/fő. A legénység tagjai között egyébként lehet rajtengedélyes sportoló is, de csak a minimumlétszám felett. Neki elég háziorvosi papír, hogy indulhat a versenyen és nem kell versenyengedély, egyesületi tagság, viszont 22 ezer forint nevezési díjat fizet. Összességében (sportorvos, egyesület, versenyengedély, biztosítás, nevezés) tehát egy négyfős csapatnak egy átlagos, saját tulajdonú túrahajóban 160-180 ezer forintba kerül az indulás a Kékszalagon. Megéri? Ez szubjektív kérdés. Ha az elmúlt időszak átlagát nézzük, akkor évente nagyjából háromezer embernek biztosan, hisz a verseny népszerűsége töretlen. Mindenki döntse el maga. Jómagam az idén 12. alkalommal indulok az öreg fahajómmal a Kékszalagon. És már alig várom…


Azoknak, akik rászánják ezt az összeget és az időt, ajánljuk sorozatunk következő részeit, amelyekben a hajó és a legénység felkészítéséről és persze a versennyel kapcsolatos, praktikus tanácsokról lesz szó.

Mátay László

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!