Hogyan téliesítsük a hajónkat?

2016. szeptember 26.
Címkék :

263670A legfontosabb karbantartási munka megelőző jellegű, amelynek legjobb időpontja késő ősz, amikor a hajót végleg letesszük a téli hónapokra. Egy kis időbefektetéssel rengeteg olyan problémától kímélhetjük meg magunkat, amelyek akkor jelentkeznek, amikor tavasszal már vízen kellene lennünk.

A hajózásnak két oldala van. Az egyik a szórakozásról, a kikapcsolódásról szól, míg a másik a hajó karbantartásával kapcsolatos sok kis tennivalóról, amit legtöbbször el szoktunk felejteni. Pedig ezek általában nem drága dolgok, viszont segítenek abban, hogy a hajónk ne a szerelőnél töltse a következő szezont. Nézzük tizenkét lépést hajónk téliesítéséhez.

boatshrinkwrapping12

1. Vízleeresztés
Csavarjuk ki a vízleeresztő csavart, majd emeljük meg a trailer elejét, és hagyjuk, hogy az összes víz kifolyjon. A csavart ne tegyük vissza. Viszont tavasszal, az első vízre szállásnál nehogy kihagyjuk ezt a műveletet.

2. Vegyünk ki minden felszerelést
Idetartoznak a horgászfelszerelések és egyéb eszközök, csáklya, zászlótartó, stb.

2920wintersail468

3. Vegyünk ki minden elektronikus eszközt
Az iránytűt, a halradart, a rádiót stb. Ezeket tároljuk a pincében, vagy fűtött garázsban, ugyanis fagypont alatt ezek az eszközök tönkremehetnek.

4. Vegyük ki az akkumulátort
Ellenőrizzük az akkumulátorban a folyadékszintet. Töltsük fel, ha szükséges. Tisztítsuk meg a pólusokat drótkefével, majd kenjünk rájuk egy kis gépzsírt. Tegyük rá akkumulátortöltőre és töltsük maximumra. Ezt majd meg kell ismételnünk minden hónapban egyszer. Tárolását mindenképp fedett, száraz helyen oldjuk meg.

6759

5. Takarítsuk ki a hajó belsejét
Porszívózzuk ki a szőnyeget. mosószeres vízzel mossuk le a műanyag felületeket. A kárpitot kezeljük le műanyagápolóval. Nyissunk ki minden ablakot, ajtót (ha van), hogy minden tökéletesen megszáradjon. Végül mossuk le a hajótestet és vigyünk fel rá valamilyen védőréteget, például viasztartalmú waxot.

6. Cseréljünk olajat
Ez megakadályozza, hogy víz jusson a motorba, amely ott megfagyva komoly és drága motorproblémákhoz vezet.

263670

7. Töltsük tele az üzemanyagtankot
Ez megakadályozza a páralecsapódást, az üzemanyagrendszer eltömődését és a benzin minősége sem romlik. Cseréljük ki az üzemanyagszűrőt is.

8. Mossuk le a motort vízzel, majd hagyjuk teljesen megszáradni
Csatlakoztassuk le az üzemanyagcsövet, és működtessük addig a motort, amíg meg nem áll. Távolítsuk el a gyújtógyertyákat és fecskendezzünk egy kevés olajat a hengerekbe, ahol az egy védőréteget fog képezni. Tegyük vissza a gyertyákat, de a kábeleket ne dugjuk vissza rájuk.

havas_hajo

9. Vizsgáljuk meg a propellert, és javíttassuk meg, vagy cseréljük le, ha szükséges
A propellerek levelei gyakran kicsorbulnak, elhajlanak vagy megrepednek a szezon folyamán, függetlenül attól, hogy mennyire vigyázunk rájuk.

10. Vizsgáljuk meg a trailer gumijait
Jó állapotban vannak vagy a végüket járják? Pumpáljuk fel a gyárilag javasolt nyomásra, majd a kerékcsapágyakat kenjük be zsírral. Emeljük meg a trailert, és tegyünk bakot a tengelyek alá úgy, hogy a kerekek legalább 2 cm-rel a föld felett legyenek. Így a gumik nem deformálódnak el az állás alatt.

Boat Shrink wrap 068

11. Fedjük le a hajót
Ha a hajót szabadban tároljuk, kell valami, ami a ponyvát szorosan a hajón tartja. Falécekből könnyen készíthetünk keretet a hajó belsejébe. Ez lehetővé teszi, hogy a levegő szabadon áramoljon, és megakadályozza, hogy a ponyva besüppedjen a ráhulló hó súlya alatt. A fedett helyen tárolt hajót is érdemes letakarni. A célnak egy egyszerű vászonponyva is tökéletesen megfelel, hiszen ez is tökéletesen távol tartja a koszt, a rovarokat, az egereket és egyéb kártevőket.

12. Tároljuk
Hogy hol tároljuk a hajót, viszonylag könnyű döntés. Ahol van hely. Ha elég szerencsések vagyunk, és nagy garázsunk van, vagy bármilyen fedett helyet tudunk biztosítani számára, akkor könnyen megóvhatjuk hajónkat az elemektől. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, és kénytelenek vagyunk a szabadban tárolni, akkor sincs nagy baj, hiszen ha a fenti lépéseket követtük, akkor bőven elegendő védelmet nyújtottunk hajónknak a tél viszontagságainak elviseléséhez.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!