Így szerepeljünk sikerrel egy versenyen

Hamarosan beindul az újabb vitorlásszezon, ám nagy kérdés, hogyan igazodjunk el a versenyeket irányító dokumentumok útvesztőjében, hogyan készítsük fel a csapatunkat, hogy megfeleljünk az esemény szabályainak, és így esélyt adjunk a sikeres szereplésre.

Azokat az alapvető információkat, amelyek alapján eldönthetjük, hogy részt vegyünk-e egy versenyen, a versenykiírásban találjuk. A rendező szervezet itt teszi közzé, hogy mikor, milyen szabályok alapján, melyik osztályok számára és milyen alapvető időbeosztás szerint szervezi a megmérettetést. A versenykiírást vagy a versenynaptárból, vagy a viadal weboldaláról érhetjük el. Legelső lépésben javaslom, hogy ellenőrizzük, hogy az eseményt rendező szervezet megfelel-e a versenyszabályoknak. A fő követelmény szerint a rendező szervezetnek közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódnia kell a World Sailinghez.

Közvetett kapcsolatot jelent, ha a rendező szervezet a Magyar Vitorlás Szövetség tagszervezete. Az olyan versenyek, amelyek rendező szervezetei nem felelnek meg e követelménynek, tiltott eseménynek minősülnek, és az ezeken való részvétellel azon túl, hogy később nem leszünk jogosultak fellebbezési eljárásra, kockáztatjuk a versenyengedélyünket.

A versenykiírásban tételesen megtalálható azoknak a szabályoknak a listája, amelyek szerint az eseményt szervezik. A versenyszabályok meghatározása alapján magán kívül irányító szabálynak tekintendők többek között az osztályszabályok, a versenykiírás, a később bemutatandó versenyutasítás és minden más olyan dokumentum, amelyre a versenykiírás hivatkozik. Itt tájékoztatnak részletesen arról is, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk a nevezéshez, illetve hogy mikor regisztrálhatunk az eseményre. Azért kulcsfontosságú mindezek bemutatása és megismerése, mert a versenyen való részvétellel vagy részvételi szándékkal minden versenyző és hajótulajdonos elfogadja a megmérettetés szabályait.

Ez magában foglalja, hogy az illető aláveti magát a szabályoknak, elfogadja a kiszabott büntetéseket és a kapcsolódó intézkedéseket, a szabályokon belüli döntésekkel kapcsolatban nem folyamodik azokon kívüli bírósághoz vagy bírói fórumhoz, valamint gondoskodik arról, hogy a hajót támogatók is megismerik és elfogadják a szabályokat. Összességében tehát azzal, hogy benevezünk egy versenyre, mintegy szerződés jön létre a hajónk és a rendező szervezet között, amelyben vállaljuk, hogy elfogadjuk a szabályokat, a rendező szervezet pedig biztosítja az esemény szabályok szerinti lebonyolítását.

A versenykiírásban még csak az esemény nagy léptékű időbeosztását ismerhetjük meg, mint például az első figyelmeztető jelzés tervezett időpontját és az utolsó lehetséges figyelmeztető jelzés idejét. Ez segít bennünket abban, hogy a versenyre érkezésünket és a hazatérésünket, valamint az ott-tartózkodásunkat (például a szállásfoglalást) szervezhessük.

A részletesebb információkat a futamok levezetésével megbízott versenyrendezőség által kiadott versenyutasítás tartalmazza. Ennek elérhetőségét a versenykiírás tartalmazza, de általában a regisztráció alkalmával férhetünk hozzá. A versenyutasítás alapvetően egy különálló dokumentum, de egyszerűbb megmérettetések esetén használható a versenyszabályok S függelékében található standard versenyutasítás is. Ebben az esetben a hivatalos hirdetőtáblán kell keresünk a kapcsolódó kiegészítő utasításokat, amelyek az adott megmérettetésre jellemző adatokat tartalmazzák, és ezeket az S függelékkel együttesen szükséges értelmeznünk.

Böröcz Bence, World Sailing nemzetközi versenybíró

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 146. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!