Hogyan hat a karantén a vitorlázásra?

A koronavírus térdre kényszerítette Olaszországot. A fontos gazdasági ágazatok és a sport egyaránt szenvednek ebben a helyzetben. Nehéz beszélni a vitorlázásról ilyen pillanatokban, amikor a prioritás egyértelműen valami egészen más. Helyzetjelentés az északi régiókból.

Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentése után egész Olaszország vörös zónává vált, ahol „minden” tilos, beleértve a vitorlázást is: a zárt vitorlás klubok látványa pedig igencsak elkeserítő a szezon elején. Az elmúlt héten azonban Cagliariban a Luna Rossa még bonyolított tengeri edzéseket, kihasználva a szeles napokat.

Akkor teljes erőbedobással edzettek, de azóta a számukra is a koronavírus lett legnagyobb probléma, több fronton fenyegetve munkájukat.  A legfontosabb kérdés, hogy az America’s Cup World Series április végi futama (Cagliari, április 23-26.) is törlésre kerül-e. A csapat egyelőre nem áll le, de a veszélyhelyzet az idő előrehaladtával növekszik, és egyre negatívabb döntések születnek.

A csapat és a csapattagok (a múlt hétig) korlátozásokkal ugyan, de kemény munkát folytattak. Azért is nehéz most a helyzet, mert március 9-től azok, akik február 24. után érkeztek az „olasz kontinensről”, kötelesek 14 napos otthoni karanténban maradni. A Lombardia szívében álló Persico Marine hajógyárban építik a második AC75-ös hajójukat, de ebben a helyzetben kérdésessé vált, hogy el tud-e készülni határidőre.

Pánikkeltésre továbbra sincs semmi ok, fontos azonban a pontos és alapos tájékozódás. A nemzetközi vitorlás életben az egyik aktuális információ, hogy az America’s Cup-pal kapcsolatosan nem született negatív hatású döntés.

Tény ugyanakkor: Olaszországban április 3-áig felfüggesztették a sportéletet. A megelőző döntések hatása lehet még, hogy a napokban legalább tizenöt napra bezárják azokat az északolasz területen lévő gyárakat (is), ahol a Luna Rossa Prada Pirelli Team hajója épül. Az utóbbi hetekben már körülményes volt az anyagbeszerzés, alkalmanként kapacitás-gondok támadtak, mert előfordult, hogy aki hétvégére hazament pihenni, a „se ki – se be” elv miatt kénytelen volt otthon maradni. Ezzel párhuzamos hír, hogy az angliai helyzet miatt a brit Team INEOS is számít korlátozásokra.

Ami az országos szigorításokat illeti: április 3-ig nincs csoportosulás, leállítottak minden sporteseményt és edzést, illetve mindent bezártak, ahol a jelen lévők nem tudnak 1-1,5 méteres távolságot tartani egymástól.

fotók: sailingsardinia.it


   - ha tetszett, ajánld másoknak is!