Hírességek állnak a hajók útjába

Nyílt levélben szólították fel az olasz kormányt Velence védelmére, miután kiderült, hogy hatalmas üdülőhajók akarnak elhaladni a Szent Márk tér közelében. A petíciót 21 híresség, köztük Mick Jagger és Tilda Swinton is aláírta.

A Velencei Örökség Alapítvány nyílt levelének szerzői a város védelmének törvényi szabályozását kérik a kormánytól. A turisták kezdenek visszatérni a városba, a helyi lakosok és a városért aggódók azonban nem szeretnék, ha Velencében visszatérne a járvány előtti helyzet, amikor a várost kirándulók tömegei árasztották el, óriási sétahajók kötöttek ki a közelében, jelentős környezeti károkat okozva.

A nyílt levelet a művészeti és kulturális élet 21 befolyásos személyisége írta alá, akik sürgős cselekvésre szólították fel Sergio Mattarella olasz elnököt, Mario Draghi miniszterelnököt, valamint a regionális és helyi vezetőket. Az alapítvány elnöke, Toto Bergamo hangsúlyozta, hogy az aláírók nem csupán egy hangzatos névsorhoz csatlakoztak, ők mind szívükön viselik Velence sorsát, és gyakran fordulnak meg a városban. A petíció azt követően született, hogy kiderült, szombaton már elhajózik a Szent Márk tér mellett egy óriási üdülőhajó, az MSC Orchestra, annak ellenére, hogy márciusban a kormány kitiltotta ezeket a hatalmas hajókat a történelmi városból, amelyet a pandémia előtt évente 28 millió látogató csodált meg.

A levélben tíz pontban fogalmaznak meg ajánlásokat Velence védelmében. Az aláírók között szerepel Mick Jagger, Tilda Swinton, Francis Ford Coppola filmrendező, James Ivory színész, Anish Kapoor szobrász, Gary Tinterow, a houstoni Képzőművészeti Múzeum igazgatója, valamint Karole Vail, a velencei Peggy Guggenheim-gyűjtemény igazgatója – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!