Hétvégén újra Balaton-kerülés

Október 7-én rajtol a 48 órás szintidejű „egykezes” verseny, a Mol 2017 Balaton-kerülő viadal. A Fa Nándor által 2001-ben megálmodott tókört, a vitorlázó egyedül teljesítí, külső segítség és kikötés nélkül.

A versenyen az idén tizenkilencen startolnak a Balatonfüredi Yacht Clubtól reggel 10-kor. Köztük mindössze egyetlen hölgyet találni a két hete lezárt nevezési listán, ő Majoross Bea vitorlás- és snowboardoktató, végzettsége szerint műszaki menedzser. Bár a hivatalos létszámlimit 40 egység, ezen a megméretésen hagyományosan kevesen indulnak, mivel az éjszakába nyúló, kimerítő szólóhajózást a hideg Balatonon nem sokan vállalják.

Az idén is többszörös Balaton-kerülők, győztesek és nemzetközi sztárok érkeznek Füredre, köztük a 2015-ös időrekorder, bankvezér Zolnai György (10 óra 37 perc), vitorlásberkekben ismert becenevén George, ZipCode nevű, billenthető tőkesúlyos Code8-asával, a korábbi csúcstartó Varga Lajos (Nelson Flottalízing – Flaar 26 RR), Vörös Gábor, a tavalyi győztes Keller András (Innov8 – Code8) és az utolsó pillanatban benevező Majtényi Szabolcs (Code8 – Code8) sokszoros repülőhollandi-világbajnok, a rangos Finn Gold Cup idei versenyigazgatója.

A győztes jutalma a vándorserlegen túl félmillió forint. Azt, hogy ki nyer, lehetetlen megtippelni, hiszen a kormányos ismerje bármennyire is a hajóját, az éjszaka vagy a sekély déli parti vizek bármikor feladásra kényszeríthetik a versenyzőket.

A Kékszalagnál is hosszabb útvonalon, azzal ráadásul szemben folyó (Füred, Tihany, Keszthely, Tihany, Almádi, Aliga, Füred), legalább 165 kilométeres megméretésen egytörzsű, nyitott, legfeljebb 8 méter hosszú hajók indulhatnak. Az ötszörös földkerülő Fa Nándor elgondolása volt az, hogy a magyar lelemény újabb és újabb megoldásokat kísérletezzen ki a nagy kihívást jelentő verseny apropóján – írta az mno.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!