Hazaviszik a Titanic kincseit?

2017. július 4.
Címkék :

James Cameron rendező óriási összeget fektetett be a legendás Titanic kincseinek megmentésébe. 165 millió fontot, vagyis 58 milliárd forintot szánt arra, hogy az egykori óceánjáróból kiemelt személyes tárgyak visszakerüljenek Nagy-Britanniába.

Cameron rendezte a 11 Oscar-díjat bezsebelő Titanic című filmet is, és most dr. Robert Ballarddal – aki felfedezte a roncsot – a greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeummal és a Királyi Földrajzi Társasággal karöltve próbálják megmenteni a szóban forgó 5500 műtárgyat, amelyeket az évek során széthordtak, most pedig gazdátlanul hevernek az Egyesült Államokban.

A csapat célja, hogy a tárgyak visszakerüljenek Belfastba, ahol a Titanicot is építették. Tervüket dr. Ballard ismertette a bíróság előtt Virginiában. Mindez épp azután történt, hogy az RMS Titanic anyavállalata csődöt jelentett. A vállalatnak 1987 óta van kizárólagos kármentési joga, és azóta számtalan mentést szervezett, hogy a felszínre hozassa a kincseket. Az idő elteltével már több műtárgy is nyilvánosság elé került, de nagyobb részük rejtve maradt.

A hírek szerint maga a rendező is nagyon elhivatott az ügy érdekében, Cameron többször is lemerült a Titanic roncsaihoz, hogy részleteket vegyen fel a filmhez – írta a blikk.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!