Hazaérkezett a földkerülő vitorlázó

Kopár István, aki negyedik helyen ért célba a Golden Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen, tegnap délután hazaérkezett.


A 66 éves magyar hajós, aki amerikai zászló alatt indult, 263 napos út után futott be a franciaországi Les Sables-d’Olonne kikötőjébe. Kopár először 1990-91-ben hajózta körbe a bolygót egyedül, saját építésű vitorlásával, 1996–97-ben pedig a Hong Kong Challenge földkerülő viadalon győztes magyar hajó kapitánya volt.


„Azt hiszem, most végeztem a vitorlázással. Sokkal jobban vonz most a kertészkedés és az evés, s őszintén szólva készen állok a nagyszülőségre” – mondta viccelődve a partot érés után a magyar sportember, aki két lányának üzenve jelezte, most már eljött az ideje, hogy unokái legyenek.


Kopárt láthatóan feldobta a célba érkezés és a fogadtatás, s még a győztes Jean-Luc van den Heede-vel is tréfálkozott kicsit a színpadon. „Aki figyelte menet közben a híreket, követte a versenyt, az tudhatja, hogy rengeteg olyan helyzet volt, amikor egyszerűen nem volt szelem. A szél nem volt velem, de ti velem voltatok. Jean-Luc megnyerte a versenyt, de ő kegyetlen volt veletek, januárban érkezett, ti pedig szétfagytatok, amikor kijöttetek köszönteni. Én bezzeg, nézzetek körül, meghoztam a tavaszt nektek” – mondta, majd sportszerűen elismerte, hogy esélye sem volt felvenni a versenyt az elsővel, ugyanakkor szerinte nagy előnye a francia sportolónak, hogy ő 72, míg maga csak 66 éves.


„Jó érzés tudni, hogy minden nehézség ellenére befutottam. Nagyon brutális verseny volt, nemcsak időtartamában, hanem kondícióiban is, a vitorlázás alapműszereivel, mindenféle parti támogatás nélkül” – értékelt az MTI megkeresésére Kopár. Kitért arra, hogy technikai nehézségek is hátráltatták, hiszen pénzhiány miatt nem tudott megfelelő szélkormánnyal nekivágni a viadalnak, ráadásul útközben az egyik rádiója is elromlott.


Kifejtette, a közel három évtizeddel korábbi úthoz képest az időjárási körülmények voltak mások. „Sokkal több a szélcsend, és több, ám rövidebb viharral kellett megbirkózni, kiegyensúlyozatlanabb az időjárás, mint akkor volt” – mondta. Az MTI kérdésére elárulta, noha időszakonként maga is vízhiánnyal bajlódott, ki tudott segíteni egy magányosan hajózó skandináv vitorlázót, akinek mindössze egy liter vize maradt. „Ez természetes a vitorlásoknál, az ember örül, ha segíthet a bajba jutotton” – fogalmazott.


Elárulta, tervei között szerepel, hogy Fa Nándorral és Gál Józseffel közösen egy jelképes stafétaátadást tartsanak, amellyel inspirálni tudják a fiatal magyar vitorlázókat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!