Hatalmas flotta szedi a szemetet a Tiszán

2024. június 29.
Címkék :

19 hajóból álló flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa.

Az akció célja ezúttal is az, hogy hulladék után kutatva (és azt összeszedve) végigjárja a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána – Dinnyéshát közötti folyószakaszt. A hulladékgyűjtő verseny június 27-én a hajóépítéssel kezdődött, majd június 28-án rajtolt a mezőny Tiszafüredről, hogy három nap alatt tisztábbá tegye a folyópartot.

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében pethajós, folyami versenyeket szerveznek a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is.

A Tisza-tó térsége az elmúlt 6 évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a Kötiviziggel szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása – azaz az újrahasznosításra előkészítés.

A PET Kupa egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a folyami hulladék közel 60 százalékát körforgásban tudja tartani. Emellett jellemzően a Tisza-tó a helyszíne a vállalati csapatépítő eseményeknek is, melyeknek köszönhetően tavasszal és ősszel is folyamatosak a folyótisztító akciók. 2023-ban a tisza-tavi verseny mellett az Ifjúsági PET Kupa és a XI. Tiszai PET Kupa is a régióban zajlott, melyeken összesen 15,8 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek.

fotók: PET Kupa

forrás: berek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!