Hasznos mobilapplikációk hajózáshoz

2016. augusztus 22.
Címkék :

navionics-boating-appA most bemutatandó három applikációnak köszönhetően növekszik a biztonság, könnyebben találunk kikötőhelyet, valamint egyszerűbben tájékozódhatunk a várható időjárásról.

Az okostelefonok terjedésével az életünket megkönnyítő programokból is egyre több van. Egy-két érintéssel elérhető a buszmenetrend vagy kinyomtathatóvá válik egy reptéri beszállókártya. Sőt manapság már hajózhatunk is az alkalmazások segítségével, hiszen bérhajót keresni, útvonalat tervezni, árapálymozgást ellenőrizni vagy kikötőhelyet foglalni lényegesen egyszerűbb és gyorsabb mobilon.

maxresdefault

Navionics Boating
Az elektronikus navigáció úttörőinek számítottak 1984-ben, nem csoda, hogy mára övék a világ legnagyobb tengeri és tavi térképekkel rendelkező adatbázisa. Ehhez a hihetetlen mennyiségű információhoz annak idején csak adathordozón lehetett hozzájutni, napjainkban azonban elég feliratkozni az alkalmazásra, hogy megnyíljon előttünk a világ: felszíni és víz alatti területek térképei jó néhány helyi kiegészítő információval, amelyeket a környéken élők töltenek fel. Nagy előny a folyamatos karbantartás és a napi frissítés, ezeknek köszönhetően a lehető legpontosabb adatokat kapjuk hajózási területünkről. Rászűrhetünk például a sekély vizű területekre, megszínezve azokat, hogy biztosan elkerülhessük a kritikus részeket. A navigációs modulban várható érkezési idő, célig hátra lévő távolság, irányszög, üzemanyag-fogyasztási adatok, illetve kikötőhelytől kikötőhelyig vezető automatikus útvonaltervezés is rendelkezésünkre áll.

navionics-boating-app

Egy hétig ingyen próbálgathatjuk, utána 50 dollárért elő kell fizetnünk rá. Nagy előnye a részletgazdagság, illetve gyakori frissítések, hátránya, hogy a temérdek adat miatt túlzsúfolttá válhat a kijelző, illetve jelenleg csak az USA és Kanada vizei vannak benne.

unnamed

Buoyweather
Világszerte elhelyezett „virtuális” bóják adatainak segítségével ad pontos és hosszú távú időjárás-előrejelzést. A felhasználó megadja a pontos GPS-koordinátáit, időzónát és mértékegységet választ, hogy aztán rendszeresen kapjon két napra előre (reggeli és délutáni frissítéssel) megbízható jövendölést: szélerők, tengerállapot, árapályciklus, felszíni légnyomás, várható trend. A kétnapos limit azokra vonatkozik, akik az ingyenes verziót használják, ám aki hajlandó a zsebébe nyúlni, az hét napra előre láthat. Nagy felbontású grafikus térképek segítik az eligazodást, sőt kedvenc helyszíneinket egy gombnyomással elérhetjük, ha belistázzuk őket.

buoyw

Az előfizetés 80 dollár egy évre (vagy 15 egy hónapra). Előnye, hogy pontosabban dolgozik, mint a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA), a hullámmagasságokat például sokkal jobban eltalálja. Hátránya viszont, hogy az időben távoli adatokért és a részletesebb információhalmazért fizetni kell.

buoyw3

Animated Knots by Grog
Csomók, kategóriákra bontva. Ha a hajózást választjuk, harminckilencet gyakorolhatunk a megkötés minden mozzanatát egyenként bemutató instrukciókat követve. Az animáció megállítható, visszapörgethető, megtudható, melyek az adott bog felhasználási lehetőségei, erősségei, gyengeségei.

knots1

Az extrák között tippeket találunk a már megkötött kötél szabad végének összeszedésére és tárolására, két kötél összefonására és köteleink karbantartására. Érdekesség, hogy a mobilverzió letisztultabb, ezáltal könnyebben átlátható, mint az asztali gépre készített változat.

knots3

Csupán öt dollárba kerül, előnye a csomók széles tára, hátránya, hogy sok hasonló témájú, ám ingyenes alkalmazás található a piacon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!