Hasznos applikációk hajósoknak

2020. január 28.
Címkék :

Bár minden hajó kötelező felszerelése a papírtérkép és a pilot book, naprakész információk nélkül ma már nem tanácsos hosszú útra vagy ismeretlen vizekre indulni.

Aki hajózik, megszokja, hogy a felmerülő problémákat egyedül, segítség nélkül kell megoldani. A korszerű felszerelésnek ma már ugyanúgy része az állandó energiaforrás, az elektronikus navigáció, a kézi eszközök, a táblagépek, mobiltelefonok, de még a lassan mindenhol elérhető internet is. Egyre nagyobb mennyiségű információt kell tárolnunk és ezek egyre gyorsabban elavulnak. Bemutatunk most néhány alkalmazást, ami jól jöhet, ha az okostelefonunkon van, amikor hajózunk.

ITF Shore Leave – Information for Great Shore Leave
Tengerészeti központok szerte a világon, amik segítenek a tengerészeknek, ha kapcsolatot kell teremteni az otthoniakkal, tanácsadást/segítséget keresünk vagy csak egy helyet, ahol megpihenhetünk. Az ITF Shore Leave Mobile App értékes információkat kínál fontos elérhetőségekkel, megbízható szállítási lehetőségeket stb. internet nélkül. Ismeretlen helyekre, új országokba és kikötőkbe látogató tengerészek számára igen hasznos adatbázis.

Maritime World Ports
Ez az applikáció egy nagyszerű adatbázis a világ összes kikötőjéről. Országonként csoportosítva, több szempont alapján lehet keresni az adatbázisban. Szűrhetünk méret, típus, vízmélység szerint, és természetesen megtalálunk minden szükséges kontaktinformációt is.

Seabook
Egy nagyszerű applikáció, hogy a hajózás közben nélkülözhetetlen információk és szabályok mindig kéznél legyenek. Fényjelzések, zászlók, COLREG, biztonsági információk.

FleetMon Mobile – AIS Live Ship Tracking
Az alkalmazás neve eléggé árulkodó. Online követhetünk minden olyan hajót, aminek van AIS jeladója. Így ha a miénken esetleg még nincs erre alkalmas vevő, akkor is lehet információnk a körülöttünk mozgó hajókról.

Anti-Shipping Activity Message
Ez a hajózási eseményekkel kapcsolatos üzenetküldő alkalmazás folyamatosan gyűjti és monitorozza a hajók, a legénység és az utasok elleni ellenséges cselekedetekről – kalózkodás, rablás, emberrablás – szóló jelentéseket, és a GPS-koordinátákkal, illetve egyéb szükséges információkkal kiegészítve elküldi az alkalmazásnak, amely automatikusan tárolja, így offline is elérhetők a figyelmeztetések.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!