Három javaslat az olimpiára

Néhány hete a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komoly aggályokat fogalmazott meg a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra tervezett kétszemélyes, offshore vitorlásversenyszámmal kapcsolatban, így a World Sailing alternatív javaslatokkal állt elő.

A folyamat a vitorlázás tizedik érméről szól, amit a sportág természetesen nem szeretne elveszteni, ugyanakkor az eddig befutóként kezelt verzió (nyílt tengeri vitorlásverseny vegyes párosok számára) mostanra túl sok kérdést vetett föl a NOB-nál. Aggályaikat jelezték a World Sailingnek mint a sportág nemzetközi szervezetének, így az felkérte tagországait, az osztályszövetségeket, a szakbizottságokat és az igazgatóságot, hogy álljanak elő az eddigi megoldást kiváltani képes ötletekkel.

Végül huszonhat ilyen gyűlt össze, majd a WS elnöke és az igazgatóság tagjai válogattak közülük, vizsgálva egyúttal azt is, hogy megfelelnek-e a NOB által szabott feltételrendszer minden pontjának. Ennek nyomán április 30-án az alábbi három javaslatot fogadták el:

férfi és női kiteboard – Formula Kite,

férfi és női kétszemélyes dingi – 470,

vegyes csapatverseny – ILCA 6 (ez a korábbi Laser).

A vezetőség tagjai egyetértettek abban, hogy a többi előterjesztés gyenge volt, egy pedig nem felelt meg a NOB szabályainak. Május 10–11-én tartja évközi tanácskozását az eseményekkel és felszerelésekkel foglalkozó bizottság, amelyik szintén megtárgyalja a kérdést, majd döntését a Tanács elé terjeszti. Ez utóbbi május 14-én ülésezik, a három lehetőségből kettőt választanak, ezeket rangsorolják, és így továbbítják a NOB felé a május 26-ai határidő előtt.

(forrás: sailing.org, fotók: yachtracing.life, flysurfer.com; japantimes.com; ilca.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!