Hanse 548 – Az év európai jachtjának jelölve

2017. november 20.
Címkék :

Beltere a loftok világát idézi, miközben vitorlásteljesítményében egyértelműen a kategória egyik legjobbja. Vele érdemes csak igazán felkeresni azokat az öblöket, amelyek békéjükről és nyugalmukról híresek.

A tizenhat métert meghaladó hossz és az öt méternél nagyobb szélesség új szintre emeli a „tágasság” fogalmát, a szabadság egészen különleges érzete tapasztalható meg általa. A letisztult, modern testbe tíz különféle belső elrendezés valamelyike kérhető.

Legendás és régi jellemzője a márka hajóinak az Easy Sailing-koncepció, amelynek lényege, hogy a vitorlás kezelése a lehető legegyszerűbb legyen, egy ember magabiztosan el tudja végezni a manővereket, a vitorlák fel- és lehúzását, illetve reffelését – a kormánynál állva. Mivel minden hátra van vezetve a szkipper elé, nincs szükség kötélfogókra vagy csörlőkre a kabin tetején, a kötelek pedig futhatnak a dekk felszíne alatt.


Az új Hanse 548-as csak részben szól az érzelmekkel teli dizájnról, illetve a jóllétről, a technikai újítások és a legapróbb részletekre is kiterjedő minőségi munka teszik teljessé. Érdekes példái ennek a külső részen a beépített lépcsővel ellátott elektrohidraulikus fürdőplatform, a hűtővel is felszerelt grillsütő a kokpitban, a kategória legnagyobb pihenőrésze, a két extra nagy napozópad, a dupla vorstag, a világítással és hangszórókkal ellátott merev tető a kokpit fölött, valamint a kabin tetején végighúzódó üvegcsík.

Természetesen az enteriőr sem maradhatott figyelemre méltó részletek híján: háromajtós gardróbszekrény, zajszűrő szigeteléssel ellátott orrkabin, prémium minőségű kanapék, süllyeszthető szalonasztal, ergonomikus kialakítású konyha (pluszszigettel), fényerőszabályzós világítás.


Kőlapokkal ékesített fürdőszobái wellness-szállodákat idéznek, a famunkák első osztályúak, a helyiség tényleg megérdemli a „szoba” utótagot, pláne, hogy a tetőablakokon beáradó fényben még nagyobbnak hat az egyébként sem kis tér. Belefért például egy akkora leválasztó ajtó a zuhany mellé, hogy háromba kell hajtani, amikor nincs rá szükség, úgy kerül a helyére.

Efféle arányok vannak mindenhol máshol is, a szalonban külön fotel jár a térképasztalhoz. És természetesen az egész olyan borítást kap, amilyet a vevő szeretne: választható kárpitok, egyedileg kérhető színek, egyedi összeállítású műszerezettség – a jacht teljesen egyedivé alakítható, így a tulajdonosnak afféle névjegyévé válik.


A hajó világpremierjére 2017 szeptemberében, a Cannes Yachting Festival keretén belül került sor, azóta megszületett az első elismerés is: a Hanse 548-ast jelölték az Év európai jachtja 2018 díjra.

(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!