Hanse 458 – Azoknak, akik diktálják a trendet

2019. március 18.
Címkék :

Nemcsak megjelenésével, de belső kialakításával, anyagválasztásával is új szintre emeli a szabadidős hajózást. A fedélzetén elegánsan és kényelemben zajlik az élet.

Testének formája, a bőséges vitorlafelület és a lehető legáramvonalasabb víz alatti nyúlványok mind a minél nagyobb sebesség elérését szolgálják. A leghosszabb vízvonal tizenöt fokos dőlésnél jelentkezik, de a tempó minden szögnél optimális. Ráadásul az egyszerűen állítható backstagnek köszönhetően a vitorlákat még jobban az aktuális szélnek megfelelően lehet alakítani.


Tizennégy méteres hajóhossz, 12 tonnás saját tömeg, 103 négyzetméteres alapvitorlázat – ennek ellenére egy ember is el tudja irányítani a Hanse 458-ast, köszönhetően az önváltós focknak meg a kormányállásba hátravezetett köteleknek. Legyen szó vitorlafelhúzásról, -reffelésről, -állításról, ez mind elvégezhető a kormánynál állva. A kabintető felett azok is kényelmesen ellátnak, aki nem feltétlenül óriások, ráadásul minden irányban zavartalan a panoráma.


Bővült a komfort, lényegesen több műanyag felületet borít kárpit vagy dekorelem, mint korábban, modern dizájn szerint készülnek a bútorok, négy megnövelt méretű ablak foglalja el a szalon feletti tető jelentős részét, összesen tizenhárom nyitható rész van a fedélzeten. Egy-egy rekeszt rejtenek a kokpit padjai, egy van a taton, ezek együtt temérdek cuccot képesek elnyelni, plusz természetesen ott a horgonykamra.


Az orrban lehet egy vagy két kabin, a leendő tulajdonos számtalan fa- és kárpitanyag közül választhat rendeléskor (illetve meghatározhatja ezek színét), kérhet üvegszál erősítésű asztalt a kokpitba, arra chartplottert, a tatra grillsütőt, a szalonba televíziót.


Újdonság a Crossover vitorla, amely meglehetősen széles széltartományban használható, részben képes helyettesíteni a genakkert, és mivel feltekerhető, könnyebb a kezelése, mint a bőszeles vitorláé.


Rövid tőkesúllyal rendelve a balatoni viszonyok között is remekül használható, a kabinok számától függően pedig magán- vagy chartercélra optimalizálható, így a tengeren, bérvitorlásként egyaránt megállja a helyét.

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében elolvasható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!