Hamarosan nyit az energiatermelő hotel

Futurista kinézet, környezetbarát megoldások, új szintre emelt vendégélmény, bárki számára elérhető luxus és a szükségesnél több megtermelt energia – ez a Norvégiában épülő, a tervek szerint 2022-ben nyitó Svart Hotel.

Külalakjához a Fiskehjell szolgáltatta az ihletet: annak idején a norvég halászok abban szárították a halat. A 99 szobás ingatlan az északi ország sarkvidéki részén, Meløy megyében épül, és nemcsak a kinézete teszi különlegessé, hanem az a szemlélet, amivel az energiafelhasználáshoz közelítenek a tervezői. Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy a Svart 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd, mint egy hasonló kapacitású és szolgáltatási színvonalú hagyományos szálloda. Ez azért is fontos, mert a helyszín kissé „isten háta mögötti”, a Svartisen-gleccser szomszédságában található.

Az építés során igyekeznek a közelben fellehető anyagokkal dolgozni, a fa például igen jelentős szerepet kap. Így az épület beleolvadhat a környezetébe, minimálisra csökkentve a fjordra gyakorolt hatást.

Bár az energiafogyasztás drasztikus csökkentésére szolgáló erőfeszítések nemesek, nem egyediek, sokan próbálkoznak ilyesmivel, ám úgy fest, a Svart megelőzi versenytársait. Energiapozitív lesz, ami azt jelenti, hogy több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt, így karbonsemlegessé válik. A terv megvalósulása érdekében az építészek a környezetvédőkkel közösen figyelték meg a napsütési mintázatot, ami alapján megszületett az energia felhasználását optimalizáló modell. Ez mindenre kihatott, a szobáktól az éttermeken át a spa teraszáig. A tetőt kezdettől norvég napelemek borítják majd, így már az építés során is elérhető energiamegtakarítás.

A csökkentett energiamennyiséggel együtt nem lesz rosszabb a színvonal: négy külön konyhát vivő étterem és 1000 négyzetméteres spamedence áll majd rendelkezésre, de nem csak a hotel vendégei számára. Ezek az intézmények nyitottak lesznek a helyiek számára, napközbeni használatra.

(forrás: culture trip, fotók: Snøhetta Plompmozes Miris)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!