Hálóval tisztítják a Csendes-óceánt

Egy kétezer láb hosszú úszó vezetékhez erősítették azt az hatalmas szemétszedő hálót, amely elérkezett a Csendes-óceán legszennyezettebb területeihez, és hamarosan megkezdi a tisztogatást.

A projektet a holland környezetvédelmi startup, az Ocean Cleanup Foundation hívta életre, és célja a Kalifornia és Hawaii szigetei közt 1970 óta gyülemlő, 1,8 trillió darabszámra becsült műanyag szemétdomb felszámolása. A legnagyobb egybefüggő műanyag szemétdomb, a Great Pacific Garbage Patch olyan hatalmas, hogy ha egyes darabkáit egybeterelnénk, kétszer kiadhatná Texas állam méreteit.


Az Ocean Cleanup Foundation projektjének lényege, hogy egy távirányítású vezetékrendszerhez erősített három méter mély hálóval megpróbálnak annyi szemetet kiszűrni az óceánból, amennyi csak lehetséges. GPS-érzékelőkkel ellátott bóják és műholdas eszközök is segítik majd a vezeték pontos irányítását.

Egy szemétszedő hajó néhány havonta kihajózik majd a vezetékhez, hogy kiürítse a hálót, és a partra szállítva megpróbálják majd újrahasznosítani a felgyülemlett szemét egy jelentős részét. A projekt 2013-ban indult útjára, és öt év kellett neki, hogy eljusson a megvalósulásig. Az Ocean Cleanupnál abban bíznak, hogy öt év alatt képesek lehetnek felére csökkenteni a Great Pacific Garbage Patch méretét, és ezzel a technológiával 2040-re ki tudják majd szűrni az óceánokban felhalmozódott összes szemét akár 90 százalékát – írta a 444.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!