Halmentés a Tiszán

A Tisza-Tavi Sporthorgász Kft. munkatársai többkilónyi őshonos halat mentettek meg a Tisza árterében.

A Tisza árterét járva a Tisza-tavi halőrök egy olyan, a főmedertől elszigetelt víztestet találtak, amiben a párolgás miatt már alig volt víz, az is zavaros és algás volt. Rengeteg hal mozgott a vízben, márpedig ilyen körülmények között előfordulhat a hajnali oxigénhiány kialakulása. A halak életfeltételei folyamatosan romlottak, ezért gyors halmentést szerveztek.

A Tisza-Tavi Sporthorgász Kft. munkatársai számára kiderült, hogy nem hiábavaló az energiabefektetés. A vegyes korosztályú pontyok mellett juvenilis és ivadék korosztályú csukák kerültek elő a nagyobb a bodorkák és vörösszárnyú keszegek mellett.

YouTube video

A kimentett halakat faj és korosztály szerint nyilvántartásba vették, majd oxigénellátással felszerelt halszállító kádakba tették. Három kád telt meg a kubikban rekedt őshonos halakkal. Az egynyaras pontyokból 172-t, az ennél idősebbekből mintegy 124 kg-ot sikerült kimenteni. Mellettük csukából 40 ivadék és 231 juvenilis példány, továbbá 59 bodorka, 12 vörösszárnyú keszeg, 2 dévérkeszeg és 1 harcsa menekült meg.

Az őshonos halak eszmei értéke az életük és az ökoszisztémában betöltött szerepük miatt rendkívül magas. A megmentett halak halgazdálkodási értéke 850 ezer forintra rúg, vagyis volt értelme a fáradozásunknak – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!