Hallberg-Rassy 44 – Technika és tradíció találkozása

2017. március 27.
Címkék :

A Hallberg-Rassynál a jövő hajógyártási trendjét igyekeznek megteremteni a HR 44-essel, amely a hajós hagyományok és a modern technika közös vívmánya. Olyan hajó, amely igazán élvezhetővé, pihentetővé és biztonságossá teszi a vitorlázást.

A csapott orr-rész a beépített orrsudárral ideális lehet genakker felszereléséhez, és megkönnyíti, hogy elektromos csörlővel szerelt horgonyt kapjon a hajó, ami tovább növeli az egyszerű kezelhetőséget. Emellett kikötésnél is rendkívül hatékony ez az orrkialakítás. A meglehetősen előre kialakított kormányállás – egy nem túlzottan nagy kormánnyal – megint csak a 14 méteres hajó manőverezhetőségét könnyíti. Az egy helyett két kisebb méretű kormánylapát különösen erős szélben még nagyobb biztonságérzetet nyújt.


Kötelek a kokpitben
Tényleg fontos szempont volt a hajó tervezésénél az egyszemélyes irányítás megvalósítása, hiszen bár viszonylag zárt kormányállást alakítottak ki, a kötélzet a kokpit szélén kialakított nyílásokon át teljesen bevezethető a „pilótafülkébe”. A felesleges kötélzetnek pedig egy elegáns boxot alakítottak ki, amelyben csörlő is található, ha valaki úgy döntene, hogy elektromos grószfelhúzó rendszerrel szereli fel HR 44-esét.


A 44-esnél a kokpit jelentős helyet kapott: 2,29 méter hosszú, vagyis csaknem 20 centivel hosszabb, mint a HR 43 Mk III-ban. Ráadásul a műszerfalon gyakorlatilag minden helyet kapott: a talapzatról irányítható csörlő, grószfelhúzó, multifunkciós műszerek segítenek az irányításban, kezelésben.

Modern vitorlázat
Ezen a hajón semmi szükség backstagra, az orrvitorla átfed a grószra, de könnyen manőverezhető. A vízvonala 12,88 méternyi, és ezt ismét a 43-ashoz tudjuk viszonyítani, hiszen annál 1,3 méterrel hosszabb. Az adatok szerint a HR 44-es csaknem 8,5 csomóra képes 100 fokról jövő 12-es szélben, ami igazán fürge mozgást ígér, nem csoda, ha ez a hajó nemcsak túrázásra, de versenyzésre is alkalmas. Ráadásul mindent elkövetnek azért, hogy minél könnyebb legyen irányítani.

Jól variálható élettér
A luxus mindig a választás szabadságát jelenti. Nos, a HR 44-es belső kialakításában számtalan lehetőség közül választhat egy reménybeli tulajdonos: eldöntheti, hogy egy vagy két kabint kér-e az orrba. A megszokott V ágy mellé lehet kisebb, nagyobb, vagy semmilyen emeletes ágyas kabinrész, akár külön bejárattal is, a fürdő méretét variálva kialakítják bármelyiket. A hátsó kabin esetén is válogathat a kedves vevő, hogy két külön ágy legyen-e kanapéval, vagy extra széles franciaágy plusz kanapé. És hát itt sem lehet fürdő nélkül maradni: plexilap választja le a kabin zuhanyzóját.

(A cikk teljes terjedelmében elolvasható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!