Halászhajót mentettek Skócia partjainál

2020. február 12.
Címkék :

Két önkéntes mentőhajó vontatott partra egy mozgásképtelen halászhajót és legénységét nehéz időjárási körülmények között Edinburgh közelében.

Egy halászhajó került bajba Isle of May partjainál. A hajó Eyemouthból indult, majd 40 mérföldre Edinburghtól keletre fordult, a szokásos éjszakai halászatra. Nem sokkal indulás után elromlott a kormányműve, és miután a legénység a javítás idejére leállította a motort, már nem tudták újraindítani. Meghajtás és kormány nélkül maradtak. Segélyhívásukra a brit parti őrség reagált.

Az Anstruther kikötőjében található Royal National Lifeboat Institution bázisáról indult a segítség, amely Isle of May szigetétől megtalálta a halászhajót. Végül éjjel fél kettő körül sikerült a vonatókötelet rögzíteni és megkezdeni a vontatást Pittenweem kikötője felé.

A Dunbar RNLI 2:25-kor kapta a riasztást, hogy az Anstruther segítségre szorul a mentésben. 2:50 körül indultak el, és nem sokkal később el is érték a vontatmányt. Az árapály viszonyok miatt a halászhajót nem lehetett bevinni Pittenweem kikötőjébe, ahová eredetileg tervezték, ezért kénytelenek voltak Methil felé venni az irányt.

Ahogyan nyugatra haladtak, az időjárási viszonyok folyamatosan romlottak: a Ciara 50 csomós széllökésekkel érkezett meg. A kihívásokkal teli időjárási és tengeri viszonyok ellenére a teljes legénység 11 óra után biztonságosan megérkezett a kikötőbe.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!