Hajózzunk biztonságosan

2017. március 27.
Címkék :

Ma már jóformán egy lépést sem teszünk egy lehetőleg okos mobiltelefon nélkül. A készülékek tudása elképesztő, olyan dolgokra képesek, amelyeket néhány éve a fantázia szüleményének neveztünk volna. De mi van a régi eszközökkel?

Néhány alkalmazás segítségével akár a hajónk rendszereit is egyben tekinthetjük meg, navigációt, kommunikációt és egyéb fedélzeti rendszereket tudunk irányítani néhány ujjmozdulattal, miközben mondjuk a kokpitban üldögélünk. De belegondol-e bárki is, mi van, ha mindent bekapcsoltunk, ám mégsem működik semmi? Az analóg eszközök ilyenkor is segítenek, de vajon emlékszünk, hogyan kell kezelni őket? Az alábbi lista szereplői ott vannak (vagy ott kellene, hogy legyenek) minden hajón, ám mintha megfeledkeztünk volna róluk. Hamarosan kezdődik a szezon, ideje összekészíteni őket.

Mericske és fenékvízpumpa
Kézi eszköznek egy strapabíró műanyag vödör vagy nagyobb űrtartalmú, levágott aljú flakon is megteszi, nem kell boltban venni drágát. Figyeljünk azonban oda, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a hajó fenekének formájához. A száraz fenék két dolog miatt jó: egyrészt nyugodtság árad szét mindenkiben, ha nem lötyög ott víz, ahol nem kéne neki, másrészt nem büdösödik be a padlólemezek alatti rész. A nehezen elérhető, szűk helyeken aztán bevethetjük azt, ami ötvenöt éve alapvetően ugyanúgy néz ki, és azóta teszi hiba nélkül a dolgát: a kézi fenékvízpumpát.

Síp
Talán a legjobb eszköz arra, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, főleg, mert mostanában olyan ritkán használják. A célszemély akkor is tudhatja, hogy a közelében vagyunk, ha nem lát minket, netán szorult helyzetünkben szólhatunk a másik mólón császkáló kikötőőrnek, hogy némi segítségre van szükségünk. És elfér a legkisebb zsebben is.

Távcső
Nagyobb a látótávolsága, mint a teleszkópoké, segítségével könnyebben lelhetünk jellegzetes parti alakzatokat a navigáció megkönnyítéséhez, biztosabban szúrhatjuk ki a kikötő bejáratát, már messziről megismerhetjük annak környezetét, ellenőrizhetjük, hogy a közelünkben lévő hajók pontosan merre tartanak.

Papírtérképek
Önmagukban művészeti alkotások, elképesztő mennyiségű hasznos adatot tartalmaznak (rejtély, hogyan csinálják a szerkesztők, de nem válnak túlzsúfolttá, mégis minden rajtuk van). A valós és a térképi észak közötti eltérés, másodpercre pontos fokbeosztás (és az abból pontosan számítható távolságok), egyedi jelentésű szimbólumok, áramlások ereje és iránya. Ha fel tudjuk dolgozni az információkat, simán eljutunk A-ból B-be.

Kompasz
Nem virtuális hanem igazi mágneses, amelyik olajban úszik, és nem kell bele elem. Egyszerre ódivatú és modern, hiszen olyan erők működtetik, amelyeket egyrészt nem látunk, másrészt nem is igazán értünk. Mindegy, hol vagyunk és merre tartunk, ha csak kicsit is elbizonytalanodunk, azonnal megmutatja, merre van észak. Két dologra ügyeljünk a használata közben: ne legyen mágnes a közelében, és a kapott szögértéket mindig korrigáljuk a térképen feltüntetett értékkel.

Zseblámpa
Némelyikben már elem sincs, tekerő és mágnes segítségével mi magunk állíthatjuk elő a világításhoz szükséges energiát. És van, amelyikbe LED-izzó(ka)t szereltek, így annyira minimális az áramfogyasztása, hogy szinte sosem fogy ki az akkumulátor. Akárhogy is, eljön az idő, amikor épp csak az a kis fény kell, hogy keresztülbotorkáljunk a kokpiton, megtaláljuk a pénztárcánkat vagy irányt mutassunk a sötét öbölben felénk evezőknek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!