Hajózni télen is érdemes

2017. február 2.
Címkék :

joysofwintercruising_03_bknpkcom_658Persze kell hozzá egy olyan terep, ahol nem fagy be a vízfelület, de onnantól szabad a gazda! Kikötők, horgonyzóhelyek, parkok, természetvédelmi területek – élvezd ki az évszakban rejlő nagyszerűséget! Több ok is van a túrázásra.

Hideg, szél, rövid nappalok, korlátozott mennyiségű szolgáltatás – sorolhatók a kifogások, de ha kalandra vágysz, vágj bele bátran! Öt dolog, amik külön élvezetet jelentenek ilyenkor.

Tűz a parton
Vagy egy korábbi túra alkalmával készíts elő hasábokat a kedvenc részeden, vagy vigyél magaddal. Pakold be a szükséges felszerelést a bociba, juss ki a fövenyre, papír, gallyak, ágak, aztán gyújts alá. Ha nem közösen csináljátok, a többiek az első szikrákat látva indulhatnak utánad a hajóról, mire kiérnek, a tűz már ontja magából a meleget. Onnantól csak az elégetni való fa mennyisége, netán az álmosság szab határt annak, meddig beszélgettek a csillagok alatt. A program már csak azért is lehetséges, mert nincs tűzgyújtási tilalom. Ettől függetlenül azért lehetőleg a kijelölt tűzrakókat használjátok, azok hiányában a dagály tetőpontjának vonala alatt gyújtsatok be. Kellékek: fejsze, fahordó zsák, gyújtós.

joysofwintercruising_01_nightvisionsca_658

Meghitt hajó
Kint molyolsz a kokpitban, aztán amikor végzel, kinyitod a lejárót, amin kellemes illatok csapnak meg. Ebben a felhőben ereszkedsz le a szalonba, ahol leveszed a vastag ruhákat (beakasztod őket a helyükre), és odabújsz a fűtés valamelyik kivezető nyílásához. Mert a télben az a jó, ha szárazon maradsz és nem fázol, illetve a többiekkel együtt fogyaszthatsz olyan, forró ételeket, amiket nyáron nem feltétlenül készítesz el. Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha megbízhatóan működő hőtermelő egységeket szereltél be, valamint gondoskodtál megfelelő szigetelésről.

joysofwintercruising_02_seattlecurbedcom_658

Üres horgonyzóhelyek
Nem kell ahhoz feltétlenül mizantrópnak lenned, hogy élvezd az ilyesmit. Ez egyszerűen csak egy más állapot. Új arcukról ismerheted meg azokat a helyeket, ahol nyáron biztosan tömeggel találkozol – ha egyáltalán találsz szabad múringbóját. A csend és béke az állatokat is kicsalogatja rejtekhelyükről, így módod lesz megfigyelni őket. Szóval, ha akár csak a legenyhébb indíttatást érzed magadban, vágj bele! Ha csak egy éjszakára vagy hétvégére, de kösd el a köteleket, keress egy közeli öblöt vagy állj át a szomszéd kikötőbe, nem fogsz csalódni.

joysofwintercruising_03_bknpkcom_658

Fúj a szél!
Megélheted a kissé közhelyes hajós bölcsességet: úriember nem kreuzol! Télen, a hidegen süvítő viharokban pláne nem. Ilyenkor is elviselhetőek azonban a körülmények, ha bőszélben tartod a hajót. Amikor pedig nem onnan fúj, ahonnan kéne, lehet beállni valahova melegedni, úgysem rohansz sehova.

joysofwintercruising_04_yachtingincroatiacom_658

Forró italok
Két kézzel szorongatod a meleg teától gőzölgő bögrét, lassan az arcodhoz emeled, belélegzed az illatát. A forróság átáramlik az ujjaidba, majd az első korty után a bensődbe is. Lehet csak ebédidő vagy a nap vége, nincs az a nyári, hűsítő koktél, ami ilyen jól tudna esni. És akkor a reggeli kávéról még nem is beszéltünk…

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!