Hajózható a Sió-csatorna

2019. október 18.
Címkék :

Megkezdődik a Balaton Sión lévő levezető rendszerének megújítása, ezáltal rövid időre hajózhatóvá válik a Dunát a Balatonnal összekötő Sió-csatorna.

A siófoki vízszintszabályozó műtárgyak átépítésének sorrendjét a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a projekt előkészítési szakaszában ütemekre bontotta annak érdekében, hogy a Balaton vízállása mindig szabályozható maradjon. A műtárgyak építési sorrendjét pedig úgy határozták meg, hogy elsőként a Siófoki hajózsilip épül meg a meglévő műtárgy bontását követően, mégpedig úgy, hogy az alkalmassá válik a hatékony vízszintszabályozásra arra az időszakra, amíg az új vízszintszabályozó zsilipet megépítik.

Az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül sor a meglévő zsilip elbontására. A vízügy a Balaton jelenlegi vízállását közepesnek ítéli az elmúlt évek átlagához viszonyítva, megjegyezve, hogy október az apadás idejének vége, míg általában novembertől kezd feltöltődni a tó a csapadékok hatására – írta a hirbalaton.hu.

(fotó: pixabay)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!