Hajózás során is óvjuk a környezetet!

2016. november 29.
Címkék :

10tipsforgreencruising_04_boatuscom_658Ha csak néhányat betartasz az alábbi pontok közül, már akkor drasztikusan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Ez pedig vitorlás hajóval közlekedő emberként semmiképp sem elhanyagolható szempont.

Azt nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy aki hajózik, az már önmagában környezetbarát, de néhány apró trükkel és némi odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy megóvd azokat a helyeket, melyeket mindannyian annyira szeretünk.

1. Tisztíts meg egy partszakaszt
Amilyen gyönyörű egy elhagyatott strand, annyira kiábrándító, ha tele van szeméttel. Legközelebb, amikor a dingivel kijutsz egy ilyen helyre, vigyél magaddal nejlonzsákokat, és szedd össze, amit partra mosott a víz. Vagy szervezz szemétszedő akciót egy lakhelyedhez, kikötődhöz közeli parton. Ha az óceán a játszóterünk, akkor nekünk is kell rendben tartanunk.

Photo by Alex Pajunas Guilibaldo Gonzalez, left, of Newberg, and his wife, Wendy, stoop to pick up garbage, including a sock, during the city of Seaside's Treasure the Beach Cleanup on a brisk January morning in Seaside.

2. Bevásárlószatyrok
Szomorú – és sajnos egyre gyakoribb – látvány a vízfelszín közelében lebegő nejlonzacskó. Amikor a bevásárlást intézed, ne ilyet használj: vigyél magaddal strapabíró táskát, amit sokszor lehet felhasználni ilyen célra. A jobbakat ráadásul kicsire össze lehet hajtani, így üresen akár a zsebedben elférnek, de egy másik táska alján biztosan. Amennyiben nem tudod kikerülni a nejlont, vidd haza, és legalább szemetesként hasznosítsd ahelyett, hogy simán csak a kukába dobod.

3. Zsebkendők, törlőkendők
Méghozzá vászonból vagy pamutból a jóval elterjedtebb papír helyett. Hogy elkerüld a kavarodást és meglegyen a higiénia, mindegyikbe húzz bele pár szál színes cérnát, és akkor a hajó utasai nem keverik össze, melyik kié. A kendők tisztítása sem túl bonyolult, főzd ki őket tiszta vízben.

10tipsforgreencruising_02_ebaycom_658

4. Mondj nemet a papírtányérokra
Mivel nem fogod őket elmosogatni, időt és vizet spórolsz a használatukkal, de tudd, hogy csak kevés olyan kapható a piacon, amely valóban lebomlik, úgyhogy semmiképp se dobd őket a vízbe. Egyébként is, használj rozsdamentes acélból vagy strapabíró műanyagból készült tálakat és tányérokat – némi befektetést igényel a dolog, de aztán évekig használhatod őket.

5. Egyél helyi ételt
A túrázók jelentős része a piacon szerzi be az étkezéseihez szükséges friss alapanyagokat, de a konzervek és szárított ételek esetén már nem feltétlenül gondol bele, azok honnan származnak. Ha helyi terményből, helyben készített árut veszel, azzal nemcsak a helyi gazdaságot támogatod, de a világ másik felére szállításból fakadó károsanyag-kibocsátást is csökkented.

10tipsforgreencruising_03_foodtankcom_658

6. Kapcsolj ki
Valamennyien jelentős mértékben támaszkodunk az elektromos berendezéseinkre, de valahol van egy ésszerűségi határ. A túrázók egymás közötti beszélgetéseiben mindig központi téma volt az energiafogyasztás és -előállítás, a mai kütyük pedig még több áramot igényelnek, mint a régi idők egy-két műszere. Határozd meg a napnak egy adott szakát, amikor elszakadsz a gépektől, sőt kikapcsolod azokat. Szívességet teszel vele az akkumulátornak, és könnyen kiderülhet, hogy a dolog rád is jó hatással van.

10tipsforgreencruising_04_boatuscom_658

7. Használd a természet végtelen erejét
A passzív energiatermelő eszközök manapság igazán egyszerűen elérhetők. Az utóbbi évtizedben csökkent a napkollektorok mérete, miközben nőtt a teljesítményük. Könnyen felszerelhetők a fedélzetre, amiképpen a szél- és hidrogenerátorok is, jelentős mennyiséget spórolva az üzemanyagból – és mindegy, hogy esik az eső, süt a nap vagy fúj a szél.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Megfelelően kezeld az olajjal szennyezett szemetet
Fáradt olajat vagy megtelt szűrőt sose dobj a vízbe, még akkor sem, ha messze vagy a parttól! A szokásos karbantartási munkák végeztével gyűjts össze mindent, aztán vidd el az első kikötőig. Ha nem találsz kifejezetten erre a célra kihelyezett kukát, kérdezd meg a helyi benzinkutast vagy autókereskedőt, mit tanácsol.

9. Csökkents, használj újra
Kis változtatásoknak is lehet egészen nagy hatása: cseréld LED-esre az izzóidat, elektromos fenékvízpumpádat váltsd ki emberi erővel hajtottra. A konyhában is kerüld az árammal működő gépeket, kávét például kézi eszközzel ugyanúgy le tudsz darálni. Mivel a hajózás egyébként sem a száguldásról szól, ne nyúlj automatikusan az indítókulcs után akkor sem, ha eláll a szél. Üzemanyag-égetés helyett sodródj egy ideig, ha a körülmények engedik.

10. Használj környezetbarát tisztítószereket
Néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ami egy hajón a mosogatóba kerül, az hamarosan a tengerben köt ki. Úgyhogy ha a mosogatószert, tusfürdőt, sampont és a takarításhoz szükséges vegyszereket biológia úton lebomlókra cseréled, sokat tettél a környezet épségének megóvásáért. Ha a végletek embere vagy, takarításhoz használj ecetet és szódabikarbónát – ezek ketten úgy tüntetik el a só- és koszfoltokat, hogy közben nem karcolják meg a felületeket. A szaguk meg hamar kiszellőzik…

10tipsforgreencruising_06_mpc-ltdcom_658

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!