Hajózás közben tisztítja az óceánokat a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette hajómotorokra szerelhető mikroműanyag-gyűjtő eszközét, amellyel a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

A tengereket szennyező műanyaghulladék az utóbbi években jelentős környezetvédelmi problémává vált, mivel nagy részük az óceánokba kerül. A Suzuki által fejlesztett eszköz használatával azonban a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok. A tervek szerint 2021-től vezetik be az eszközt választható kiegészítőként, amely később szériatartozék lesz. A Suzuki Motor Corporation már tíz éve törekszik arra, hogy megtisztítsa a vizeket, a mikroműanyag-gyűjtő eszköz pedig a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó új Suzuki-kezdeményezés első lépése.

Saját megoldása kidolgozásakor a vállalat szakemberei a külmotorok szerkezetét vették alapul, amely a motor hűtése érdekében több tonna tengervizet szivattyúz át a rendszeren, majd juttat vissza az óceánba. A cég olyan gyűjtőeszközt fejlesztett ki, amely a visszajuttatott víz felhasználásával a mikroműanyagokat is összegyűjti.

Az eszköz egyszerűen felszerelhető a visszavezető ágra, és nem befolyásolja a motor teljesítményét, mivel csak a motor hűtése után visszatérő vizet használja fel.

A Suzuki Motor Corporation már tíz éve törekszik arra, hogy megtisztítsa a vizeket. Huszonhat országból több mint nyolcezer önkéntes vett már részt tengerek, folyók és tavak megtisztításában, amelyeken hajómotorokat használnak. A kezdeményezés 2010-ben, Hamamacuban indult, és 2011-től kezdve fokozatosan vált nemzetközi szintű programmá.

A Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó kezdeményezés keretében a vállalat tovább folytatja kampányát, mindemellett a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik. Ennek eredményeképp a Suzuki Marine üzletág 2020 júniusában gyártott némelyik terméke esetén alternatív csomagolóanyagokat alkalmaz.

Az idén októbertől a vállalat az eredeti Suzuki Marine-alkatrészek esetén folyamatosan papíralapúra cseréli a csomagolóanyagokat. Azzal, hogy az összes eredeti alkatrészt környezetbarát anyagok felhasználásával csomagolják, a Suzuki Marine üzletág évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használ majd fel.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!