Hajózár lesz a Dunán

Teljes hajózár lép életbe a Budapest Urban Games (BUG) keretében sorra kerülő Duna-átúszás idejére augusztus 29-én 9-től 14 óráig.

A Rákóczi és az Árpád híd között a mentőhajókon és a rendőrség hajóin kívül más hajó nem hagyhatja el a kikötőt. A sportolni vágyó amatőröknek a BUG keretein belül ötödször lesz lehetőségük arra, hogy a város közepén tegyék meg a 460 méteres távot a Műegyetem rakpartnál, a több száz úszót vízi mentők figyelik majd.

Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka, a program vezetője szerint egy jó kondícióban lévő, úszni magabiztosan tudó embernek nem okozhat gondot a táv teljesítése, azonban érdemes mentálisan is felkészülni a próbatételre. Az eseményt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja, azokat az úszókat, akik elfáradnak, másodperceken belül kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a Duna egyik legbiztonságosabb szakaszának tartják, mert ott kevés az örvény.

„Tavaly egyetlen mentésre sem volt szükség, azoknak nyújtottunk segítséget, akik nem bírták erővel vagy lesodródtak a pályáról. Tíz hajó lesz a pár száz méteres távon az úszók közelében, a fedélzetükön szakképzett vízi mentőkkel, búvárokkal. A startnál is ugrásra készen áll majd egy kolléga, ha valaki rögtön a vízbe érkezést követően megijedne” – fejtette ki Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője.

Az eseményekre a jelentkezés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A Duna-átúszáshoz szükség van egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra is – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!