Hajóval mentették a zsiráfokat az eltűnő szigetről

2021. április 29.
Címkék :

A kenyai Baringo-tóban álló képződmény egykoron félsziget volt, de a vízszint emelkedése nyomán sziget lett belőle. Tavaly egy özönvízszerű eső után csapdába ejtett kilenc zsiráfot, akiket mostanra sikerült kitelepíteni.

A Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) boldogan elvoltak a félszigeten, annak ellenére, hogy a vízszint lassan emelkedett, majd tavaly özönvízszerű eső ömlött a környékre, jelentős áradást okozva, ami aztán elmosta a sekélyebb részeket, bezárva a kilenc állatot egy sáros, süllyedőfélben lévő szigetre. Kezdetben a Ruko vadőrei hordtak nekik ételt, de azt már akkor tudták, hogy ez a megoldás hosszú távon nem tartható fenn. Ráadásul egy újabb áradás kettévágta a szigetet, és az egyik zsiráf magára maradt.

Négy méter magas, vadon élő állatokat nem egyszerű rávenni arra, hogy felmásszanak egy apró hajó fedélzetére. Az első feladat az volt, hogy megfelelő vízi járművet tervezzenek számukra. Ez lett a GiRaft, amit hatvan hordó tart a felszínen, oldalfalai erősítettek és motorcsónak vontatja. Hogy a zsiráfokat fel lehessen terelni a bárkára, gyors egymásutánban először nyugtatót, majd serkentőt kellett kapniuk. Ha ugyanis egy zsiráfot benyugtatóznak és földre kerül, két veszély is fenyegeti: belefulladhat a saját nyálába vagy károsodhat az agya a hirtelen vérnyomásváltozás miatt.

Azon rövid időszak alatt, amíg az állatok kicsit bódulttá váltak, letakarták az arcukat, a válluk köré vezetőköteleket fűztek. Amikor ismét képesek voltak járni, felvezették őket a fedélzetre. A szárazföldig tartó másfél kilométeres úton a mentést végzők tartották egyensúlyban a vontatmányt.

Tizenöt hónapba telt megtervezni és végrehajtani a feladatot, az utolsó két állatot – anyát és borját – április 12-én juttatták ki komppal a szigetről, hogy a Ruko Természetvédelmi Területen helyezzék el őket.

YouTube video

(forrás: smithsonianmag.com, fotók: indianexpress.com; smithsonianmag.com; people.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!