Hajósok és búvárok keresik Atlantiszt

Atlantis National GeographicAtlantisz legendája évszázadok óta izgalomban tartja az emberiséget, egy nemrég nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Dél-Spanyolország közelében vélhetően rábukkantak az ősi városra utaló leletekre. Számos elmélet született az elsüllyedt városról, a pontos bizonyítékok hiányában azonban mindeddig csak legenda maradt.


A kutatók most olyan leletek nyomára akadtak, amelyek bebizonyíthatják, hogy valós történelmi eseményekről és valóban létező királyságról volt szó. A National Geographic készített dokumentumfilmet a legutóbbi kutatásról, munkatársai részletesen körbejárták a témát, és egy szakértőcsoporttal együtt munkálkodtak az expedícióban. A kutatók többek között Szantorinin, az Azori-szigeteken és Spanyolországban is jártak.

finding-atlantis
– A régi források alapján kezdtük meg a kutatást és fejlett navigációs technikákkal valamint multispektrális képalkotással igyekszünk Atlantisz nyomaira bukkanni – mesélte a dokumentumfilmes Simcha Jacobovici, aki azt is elárulta, hogy a műszerek segítségével a tengeri régészeknek sikerült felfedezniük néhány hatalmas kőhorgonyt. – Ezek a horgonyok 3500-4000 évesek lehetnek, és egy ősi kikötő bizonyítékai az Atlanti-óceánon. Ha néhány merülés alatt sikerült hat darabot találnunk, vélhetően több ezer lehet odalenn.

Atlantis National Geographic
Richard Freund, a Hartford Egyetem professzora szerint a 83 centiméteres kőhorgonyok bizonyítják, hogy évezredekkel ezelőtt a merülés helyszínén dokkok és kikötők lehettek, amely fejlett civilizációra utal. A csapat a dél-spanyolországi Donaña Nemzeti Parkban is megfordult, ahol titokzatos sziklarajzokat találtak egy elveszett városról, amely magára az anyavárosra utalhat. Az egyiken három feliratos, evezős csónak látható, egy másikon pedig egy tengerbe süllyedő ló és hajó rajzolódik ki.

Atlantis
A szakértő expedíciós csapatnak egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megtalálnia Atlantiszt, de tagjai úgy vélik, most már bizonyítékuk van az elsüllyedt város a létezésére, amelyet néhány éven belül meg is találnak majd – írta a blikk.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!